Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Mirosiți, pipăiți înainte să cumpărați! Recomandările șefului de la Protecția Consumatorului

Publicat

pe

Mare atenție la produsele pe care le cumpărați în această perioadă! Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul Anghel, recomandă românilor, într-o postare pe Facebook, să nu facă cumpărături din locuri neautorizate, dar și să fie atenți la cum miros, ce textură și culoare au produsele.

„Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, când se pot înregistra temperaturi ridicate, consumatorii să aibă în vedere o serie de reguli care trebuie respectate în astfel de situaţii, pentru a preveni efectele negative asupra sănătăţii. Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială; riscați, astfel, să achizitionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea. Verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate); Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale-înghețată, ambalaje deformate etc.). Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse”, se arată în postarea menționată.
Șeful ANPC mai scrie că trebuie verificat dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales și că temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat.
„Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producatorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă).
Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate.
Atragem atenția asupra legumelor și fructelor comercializate în cadrul piețelor în spații deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc.). La cumpărarea produselor alimentare, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriți să reclamați calitatea unui produs.
ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor”, se mai arată în postarea șefului ANPC.

Continue Reading
Publicitate
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2022. Toate drepturile rezervate.