miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

N-a fost toxiinfecție, dar au fost microbi. Concluzii în privința celor 20 de elevi ajunși la spital

Deși ancheta cu privire la cauzele care au făcut 20 de copii dintr-o școală slătineană să ajungă la spital a fost finalizată, concluziile sunt destul de vagi. Ce au spus reprezentanții DSP Olt.

În urmă cu aproape o lună, 20 de elevi de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului din Slatina, după ce au acuzat dureri abdominale, dureri de cap, febră și vărsături. La acel moment, suspiciunea a fost de toxiinfecție alimentară. Ancheta încheiată în urmă cu mai mult timp de DSP Olt a relevat în schimb contrariul. Reprezentanții DSP au declarat că motivul nu ar fi fost toxiinfecția ci un cumul de factori de cauză internă, școala fiind totuși amendată în două rânduri, în timp ce directorul instituției și-a dat demisia.

„Din punct de vedere epidemiologic apreciem că evenimentul a fost generat de agenți microbieni prin prezența lor în cantități nepermise. Proba de apă a fost și ea testată și nu au fost găsiți agenți microbieni. Așadar, nu au fost îndeplinite criteriile și nu am putut concluziona că ar fi fost toxiinfecție alimentară. A fost practic un cumul de factori interni. Totodată, școala a primit din partea DSP două amenzi a câte 2.000 lei. Au fost acordate asistentului medical de igienă și una administratorului, care răspunde de administrarea alimentelor”, au declarat reprezentanții DSP Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Răspunsul nu a fost găsit concret nici la Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. Instituția a efectuat la rândul ei un control amplu în ceea ce privește cantina, deficiențele descoperite fiind remediate în mai puțin de o săptămână, școala fiind redeschisă.
„La o singură probă din cele analizate, respectiv smântână, rezultatul a fost neconform, investigaţiile fiind în desfăşurare. Toate datele obţinute în urma verificărilor au fost comunicate către Direcţia de Sănătate Publică Olt în vederea coroborării informaţiilor”, a anunţat DSVSA, conform adevarul.ro. De asemenea, s-a decis şi redeschiderea cantinei. „Ca urmare a solicitării reprezentanţilor Colegiului „ION MINULESCU” din Slatina, DSVSA Olt a efectuat recontrolul la respectiva cantină, unde s-a constatat remedierea deficienţelor identificate şi ca urmare, începând din 31.05.2022, obiectivul şi-a reluat activitatea”, au adăugat inspectorii.

Între timp directorul colegiului, prof. Christian Ionescu, şi-a dat demisia ca urmare a suspiciunii apărute (deşi a susţinut că faptul că la spital au ajuns şi elevi care nu au mâncat la cantină este în măsură să scoată liceul din culpă).

Politica