vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O femeie a trăit 3 ani închisă în podul casei, alături de câinii săi!

„Urina și-o strânge în sticle de plastic, iar celelalte nevoi și le face în pungi. Alături de ea trei câini. Nici ei n-au coborât din pod de vreo trei ani”

O femeie cu probleme psihice a trăit în ultimii trei ani închisă alături de câinii săi în podul unei case din comuna suceveană Șaru Dornei, într-o mizerie inimaginabilă și complet ignorată de autorități. Voluntarii asociației care au salvat-o spun că este cel mai revoltător caz de degradare umană văzut vreodată.  

Femeia își strângea urina în PET-uri, iar celelalte nevoi în pungi de plastic, în timp ce câinii, care nu au coborât nici ei niciodată din pod în ultimii ani, își făceau nevoile într-un loc al lor.

”Urina și-o strânge în sticle de plastic, iar celelalte nevoi și le face în pungi. Alături de ea trei câini. Nici ei n-au coborât din pod de vreo trei ani. Tot acolo își fac și ei nevoile. Nu se întâmplă în Africa, nici în zonele bombardate ale Ucrainei. Ci în județul nostru Suceava, comuna Șaru Dornei, satul Dănești. În mijlocul comunității și al civilizației. În inima Bucovinei. O poveste tulburătoare despre oamenii și animalele de printre noi care au nevoie de ajutor. Și despre autoritățile competente care au eșuat să-și aplice propria legislație, autorități obligate și plătite din bani publici pentru a-și face treaba, pentru ajuta acești oameni neputincioși”, au scris cei de la Asociația Casa lui Patrocle, care au făcut șocanta descoperire.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Descrierea voluntarilor de la asociație este cât se poate de elocventă. Oamenii recunosc că mintea lor nu a putut pur și simplu să proceseze ceea ce au văzut acolo, mărturisind că este cel mai revoltător caz de degradare umană pe care l-au întâlnit vreodată.

”Pe scurt. Poliția Animalelor din cadrul IPJ Suceava a primit o sesizare despre situația acestor câini ținuți practic prizonieri în podul unei case. Ne-am deplasat acolo împreună, am constatat dezastrul la care eram părtași, s-au emis urgent ordine de plasare în adăpost, au ajuns în grija asociației noastre. Problema animalelor a fost rezolvată, câinii sunt bine, doar sălbăticiți, ne vom ocupa de ei.

Rămâne nerezolvată însă problema oamenilor. A acestei femei. Este de departe cel mai revoltător caz de degradare umană pe care l-am întâlnit în decursul anilor. Nu vă putem descrie și nu vă puteți imagina șocul pe care l-am trăit când am reușit să deschidem ușa încăperii. Fecale și urină adunate de trei ani, jeg, viermi, boală, miros, hoit, geamuri bătute în cuie. Mintea și creierul nostru nu au putut procesa ceea ce aveam în fața ochilor. Am vomat, apoi ne-am băgat în nas șervețele umede și am respirat doar pe gură. Iar aici trăiește o femeie. Un om. Fără toaletă, fără apă, fără aer”, scriu cei de la asociație.

”În fața unor astfel de imagini, absolut nimeni nu trebuie să rămână indiferent”

Potrivit acestora, femeia a fost internată acum câțiva ani, dar externată apoi după ce a fost declarată aptă de a-și purta singură de grijă. În mod evident, nu era așa. În tot acest timp, familia femeii nu a reușit să convingă autoritățile că aceasta are o problemă, iar ea a continuat să trăiască în condiții din ce în ce mai mizere, izolată într-un pod.

”Autoritățile locale cunosc cazul. Revoltător este faptul că femeia fusese internată la Câmpulung cu ceva timp în urmă. Apoi externată, drept aptă să-și poarte singură de grijă. Nu, această femeie nu-și poate purta de grijă.

Trăiește într-o altă lume, într-o relație dereglată cu ea însăși, rătăcită de propriul suflet. Așteptăm ce? Să moară un om?! De ce nu urmărește nimeni aceste cazuri? De ce nu sunt urmăriți pacienții externați? Sunt totuși niște oameni cu probleme comportamentale!

Are doi copii, casa este a concubinului. Practic una dintre fete a făcut sesizare către Poliția Animalelor – căci cei trei câini sălbăticiți păzeau femeia în pod și nu exista cale de acces la ea. Fata a sperat că dacă vine ‘statul’ să ajute animalele, cumva îi vor ajuta și mama. Tot fiica ne-a povestit că, cândva demult, ceva autorități au venit să facă o anchetă și au văruit o cameră de jos a casei. Bun și varul.

Poliția Animalelor și-a făcut treaba. Și a fost nevoie doar o singură sesizare, căci la Suceava acești oameni își fac munca cu răspundere, ținem mereu aproape cu ei, ne sfătuim, mergem în teren, ajutăm.

Însă există alte instituții ale statului care TREBUIE să ajute OAMENII! Noi nu avem competență, nici timp, nici voie! Sperăm că pe această cale cineva să se autosesizeze și să ajute acest Om! Serviciile sociale ale primăriei unde sunt? La sat nu există? Cereți sprijin mai sus, ierarhic! La comună! La județ! Căci în fața unor astfel de imagini – absolut nimeni nu trebuie să rămâne indiferent! Iar să știi de acest caz, să auzi și să nu faci nimic – te face părtaș, complice și la fel de vinovat!”, a mai transmis asociația.

Cine e vinovat?

Într-un final, după ce cazul a fost mediatizat, autoritățile au venit și au luat-o pe femeie, pentru a avea grijă de ei. Informația a fost furnizată tot de asociația care a descoperit șocantul caz.

”Din surse neoficiale am aflat faptul că aseară femeia a fost internată. Au venit după ea. Aseară, adică imediat după ce am arătat în mod public adevărul despre condițiile în care trăiește un om. Prin relatarea noastră am reușit să generăm niște presiuni. Sau deranjuri, pe românește.

Părerile și judecățile continuă, căci este firesc să avem opinii diferite. Că vorbim despre vina familiei sau a comunității, despre asistența socială, medicul care au externat-o fără diagnostic sau despre disfuncționalitățile statului român. Nu avem răspunsuri. Avem însă o singură certitudine: noi, adică societatea civilă din România are un cuvânt de spus. Iar dacă n-am fi fost părtașii acestei povești, această femeie și-ar fi continuat existența mizeră și neajutorată încă vreo trei ani”.

Politica