vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Emmanuel Macron pierde puterea în Parlament! Marine Le Pen, fericită

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică, un scrutin marcat de un avans puternic al extremei drepte conduse de Marine Le Pen, relevă sondajele la ieşirea de la urne.

Noi estimări ale institutului de sondaje Ipsos-Sopra Steria arată că alianța de centru-dreapta a lui Macron, „Împreună!”, este pe cale să obțină 234 de locuri (ceva mai multe față de primele estimări), coaliția stângii, NUPES, 141 de mandate (cu opt mai puține față de primele estimări), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen va avea 90 de deputați (cu unul în plus față de primele estimări), în timp ce conservatorilor  – „Les Républicains” și aliații lor – le vor reveni 75 de locuri (cu trei mai puține față de primele estimări). Aceasta ar fi noua configurație a camerei inferioare a Parlamentului, arată France 24.

Noul raport de forțe obligă polul de centru-dreapta al lui Macron să caute începând de luni dimineața ceea ce premierul Elisabeth Borne a numit „o majoritate de lucru”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 Macron avea nevoie de majoritate în viitoarea Adunare Națională pentru a pune în practică promisiunile electorale, adică 289 de mandate din totalul de 577.

La orele prânzului, prezenţa la urne a fost de 18,99%, la prânz, în raport cu primul tur din 12 iunie, când mai mult de jumătate din cei 48 de milioane de alegători au ocolit urnele.

Prezența la urne în primul tur a fost de 47,5%, o prezență foarte redusă. Practic, un francez din doi nu a votat, un record pentru Franța.

Coaliția „Împreună!” rămâne cel mai mare bloc din parlament, dar reformele pe care vrea să le pună în practică Emmanuel Macron sunt sub semnul întrebării. Va avea mult mai puține decât cele 306 mandate pe care partidul „La République en Marche” al președintelui Macron le obținuse singur în precedenta legislatură, fără a-i mai lua în calcul pe aliații săi centriști din Modem.

Alianța NUPES dintre extrema stângă și Verzi va fi vocea puternică a opoziției, dar și partidul extremist al lui Marine Le Pen primește un mare avânt.

În tabăra stângii, „La France Insoumise” („Franța nesupusă”), formațiunea lui Jean-Luc Mélenchon, ar urma să aibă 86 de locuri, ecologiștii  – 28 de locuri, Partidul Socialist – 22 de locuri, iar Partidul Comunist Francez va avea 13 deputați. Asta, în condițiile în care stânga a avut doar 60 de locuri în legislatura trecută, iar partidul lui Melenchon doar 17 mandate. Totuși, planurile extremei stânga de a-l vedea pe Melenchon în postul de prim-ministru par departe de realizare.

Jean-Luc Mélenchon nu și-a ascuns însă bucuria. Deși nu a obținut o majoritate care să-l facă prim-ministru, liderul NUPES a salutat rezultatele care îi permit coaliției sale să fie cea mai puternică voce a opoziției, după ce acest rol fusese asumat până acum de dreapta.

„Este o situație total neașteptată, absolut inedită. Răsturnarea de situație care se înregistrează în cazul partidului prezidențial este totală și nu există o majoritate. Ne-am atins obiectivul politic pe care ni l-am propus: să-l dăm jos pe omul care a avut atâta aroganță, încât a răsucit brațul întregii țări, fiind ales fără ca nimeni să știe ce face”, a declarat el, potrivit France 24.

O Marine Le Pen exuberantă, după ce a câștigat detașat în circumscripția sa din nordul Franței, a urcat pe scena din Hénin-Beaumont salutând zâmbitoare rezultatul „istoric” al formațiunii sale. Cele 89 de locuri pe care RN ar urma să le obțină sunt de peste 11 ori mai multe decât cele 8 pe care le câștigase în 2017.

Marine Le Pen susține că partidul său a fost cel care a contribuit la transformarea lui Macron într-un „președinte minoritar”.

Le Pen a promis că partidul său va face o „opoziție fermă” și „fără compromisuri”, dar care va avea „respect față de instituții”. Pe de altă parte, ea își propune să unească „patrioții atât de dreapta, cât și de stânga”.

Primele rezultate ale alegerilor legislative, care oferă taberei preşedintelui Emmanuel Macron doar o majoritate relativă, nu fac Franţa neguvernabilă, dar „va trebui să dăm dovadă de multă imaginaţie” pentru a acţiona, a declarat duminică ministrul economiei, Bruno Le Maire, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Este o situaţie fără precedent”, a recunoscut el la televiziunea France 2, minimalizând în acelaşi timp amploarea eşecului şi insistând asupra „grupului majoritar” format în jurul şefului statului,„singura forţă capabilă să guverneze Franţa”.

Figură-cheie a partidului preşedintelui Emmanuel Macron, preşedintele Adunării Naţionale, Richard Ferrand, și-a recunoscut duminică înfrângerea în alegerile legislative împotriva candidatului alianţei de stânga NUPES.

Rezultatul proiectat confirmă tendința prognozată de sondajele de opinie înainte de turul al doilea. Sondaje date publicității vineri indicau că alianța de centru Ensemble! (Împreună!) condusă de partidul şefului statului, ar urma să câştige, dar fără certitudinea obţinerii acestei majorităţi absolute de 289 de deputaţi (din 577), pragul esenţial pentru a-şi realiza politica şi reformele anunţate. În cazul unei majorităţi relative, președintele va fi obligat să caute sprijinul altor grupuri politice pentru aprobarea proiectelor sale de lege.

Scrutinul de duminică pune capăt unui lung ciclu electoral în Franţa care confirmă o amplă recompunere politică a ţării, în jurul a trei blocuri și în detrimentul partidelor tradiţionale, începută odată cu alegerea lui Emmanuel Macron în 2017.

Politica