joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prima sinucidere asistată din Italia: În sfârşit sunt liber să zbor unde vreau

Federico Carboni a acționat joi butonul aparatului care i-a administrat medicamentul letal în vene și a spus doar „Vi auguro buona fortuna, vi voglio bene! / Vă doresc mult noroc, vă iubesc”, relatează Corriere della Sera, despre ultimele momente din viața primului italian care s-a sinucis asistat.

Federico avea 44 de ani și era şofer de camion. În 2010, bărbatul, care locuia în Senigallia, în provincia Ancona, a devenit tetraplegic în urma unui accident rutier în care şi-a rupt coloana vertebrală.

Joi, la ora 10.55, cu singurul deget pe care mai putea să îl miște el a apăsat butonul unui dispozitiv special, care costă aproximativ 5.000 de euro şi pentru care o asociație din Italia ce militează pentru legalizarea acestei practicia lansat un apel la strângere de fonduri. Cu acest dispozitiv, şi-a injectat un medicament letal. La ora 11.05, Mario Riccio, medic anestezist, a consemnat decesul, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

A fost prima sinucidere asistată din Italia.

Federico Carboni a fost prezentat de către presa din Italia sub pseudonimul „Mario”, pentru a-i proteja intimitatea. Înainte de a apăsa butonul, el a decis că este și timpul să-și dezvăluie lumii adevărata identitate.

„Nu neg că mă doare să-mi iau rămas bun de la viaţă, aş fi necinstit şi mincinos dacă aş spune altfel, pentru că viaţa este fantastică şi avem doar una”, a mai afirmat Federico Carboni, citat într-un comunicat, conform AFP.

El a mai spus că a făcut tot posibilul să încerce să trăiască cât mai bine, dar a ajuns la capătul forţei sale mentale şi fizice: „Sunt la cheremul evenimentelor, depind complet de ceilalţi, sunt ca o barcă în derivă pe ocean (…) Sunt conştient de condiţia mea fizică şi de perspectivele mele, aşa că sunt complet calm şi senin cu privire la ceea ce voi face. În sfârşit sunt liber să zbor unde vreau”.

Lângă „Mario”, în cameră, i-au rămas prietenii apropiați, asistenta care s-a aflat mereu lângă el, mama și fratele lui.

Apoi, la momentul final s-au aflat lângă „Mario” medicul său și anestezistul, care i-au spus că poate renunța. Nu voia să se oprească. Voia doar să scape. Mama lui l-a îmbrățișat, l-a sărutat, l-a mângâiat, scrie Corriere della Sera. Apoi, ea a fost anunțată de medic: „Nu mai există bătăi ale inimii”.

În Italia nu există o lege care să permită sinuciderea asistată, în pofida avertismentului Curții Constituționale, care în 2019 a îndemnat Parlamentul să aprobe o astfel de lege. „Până atunci, oricine ajută pe cineva să moară nu va fi pedepsit dacă sunt îndeplinite anumite condiții”, au stabilit judecătorii Curții Constituționale.

În prezent, legea din Italia îi pedepseşte pe cei care oferă ajutor pentru sinucidere asistată cu închisoare între 5 şi 12 ani.

Foto: pixabay

Politica