joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gheorghe Dincă, acuzat de dublă crimă! DIICOT și avocatul din oficiu cer 30 de ani de închisoare

Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal acuzat de DIICOT că le-a ucis-o pe Alexandra, dar şi pe Luiza Melencu, așteaptă acum sentinţa, care nu va fi definitivă. Dincă a cerut joi să fie achitat pentru dublul omor, în timp ce avocatul său din oficiu a cerut pedeapsa maximă pentru acesta. Singurii care se opun condamnării sunt părinții Alexandrei Măceșanu, care vor reluarea căutărilor fiicei lor.

Joi, 16 iunie, la finalul procesului Caracal de la Tribunalul Olt, procurorul, avocaţii şi inculpaţii au vorbit pentru ultima oară în sala de judecată. Procurorul de şedinţă Alexandru Dragomir, şeful DIICOT Olt, a cerut instanţei ca Gheorghe Dincă să fie condamnat la 30 de ani de închisoare, maximumul pe care l-ar putea primi având în vedere că a împlinit 69 de ani.

Dincă a cerut instanţei să fie condamnat „pentru orice infracţiune, mai puţin pentru omor”

Pentru celălalt inculpat, Ştefan Risipiţeanu, acuzat că a violat-o pe Luiza Melencu, DIICOT a solicitat o condamnare la 12 ani de închisoare.  În ultimul cuvânt al inculpatului, Gheorghe Dincă a cerut instanţei să fie condamnat „pentru orice infracţiune, mai puţin pentru omor”. El a susţinut în continuare în sala de judecată că nu le-a ucis pe cele două fete şi că nu există probe în acest sens la dosar. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ştefan Risipiţeanu, la rându-i, a cerut achitarea pentru infracţiunea de viol. Şi avocatul din oficiu al acestuia a pledat pentru achitarea lui.  Avocatul lui Dincă: Din probe rezultă că el le-a omorât pe fete În ultimele lor pledoarii din faza pe fond a procesului, avocaţii au avut poziţii contradictorii în sala de judecată. Avocatul din oficiu care-l reprezintă pe Gheorghe Dincă a cerut pedeapsa maximă pentru clientul lui, pentru că, a explicat el, „din probele aflate la dosar rezultă că el le-a omorât pe cele două fete”.

Dacă avocatul din oficiu nu a fost în acord cu clientul lui, pe aceeaşi poziţie cu Gheorghe Dincă s-a situat, în schimb, aparătorul familiei Măceşanu, Aurel Moldovan. Acesta a cerut achitarea inculpatului pentru cele două infracţiuni de omor, precizând că nu este convins de probele din dosar că „în acel butoi au fost arse cadavrele”.

Carmen Obîrşanu, avocata care le reprezintă pe rudele Luizei Melencu, a cerut ca Gheorghe Dincă să fie condamnat la pedeapsa maximă pentru fiecare acuzaţie reţinută în rechizitoriu.  Pledoariile din sala de judecată s-au încheiat după o oră, iar instanţa a rămas în pronunţare, fixând un prim termen pentru data de 12 august. Decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, iar familiile celor două victime au anunţat deja că vor depune apel.

Alexandra Măceşanu avea doar 15 ani. Pe 24 iulie 2019, ea a plecat de acasă spre Caracal, ca să se întâlnească cu un prieten, și a dispărut fără urmă. A doua zi, Alexandra a sunat la 112 din casa lui Gheorghe Dincă.  Anchetatorii au așteptat până dimineața ca să intre în curtea lui Dincă. După ce au găsit acolo un butoi metalic, iar sub el, cenușă și fragmente de oase umane calcinate, au anunţat că Alexandra a fost ucisă. Cazul ei a adus în atenţie dispariţia Luizei Melencu, o tânără de 18 ani care fusese văzută ultima oară tot în Caracal, pe 14 aprilie 2019. 

Dincă este acuzat de dublă crimă

Dincă a fost acuzat că le-a luat cu maşina la autostop pe cele două fete, că le-a sechestrat şi le-a dus în casa lui, unde le-a violat şi apoi le-a ucis, arzând apoi cadavrele în acel butoi de tablă.

În ianuarie 2020, Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de DIICOT – Structura Centrală sub acuzaţiile de trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. Procurorii DIICOT au explicat traficul spunând că Dincă le-a recrutat pe cele două fete, le-a transportat și apoi le-a adăpostit în locuința sa, „în scopul evident al exploatării sexuale pentru sine”. În acelaşi dosar, Ştefan Risipiţeanu, un bărbat de 48 de ani din Caracal, vecin cu Dincă, e acuzat că a violat-o pe Luiza Melencu.

Dosarul a stat 9 luni în camera preliminară, unde judecătorii au verificat dacă ancheta procurorilor a fost corectă. Familiile celor două victime ceruseră ca dosarul să se întoarcă la parchet, pentru refacerea urmăririi penale, dar Curtea de Apel Craiova le-a respins solicitarea.

Procesul, judecat cu uşile închise Procesul de la Tribunalul Olt a început pe 21 octombrie 2020, când, la cererea DIICOT, instanța a decis ca şedinţele de judecată să fie cu uşile închise. Judecătoarea Diana Cotoi și-a argumentat decizia spunând, potrivit încheierii ședinței, că a avut în vedere „impactul determinat de presupusa modalitate de săvârşire a faptelor”, dar şi „împrejurarea că publicitatea ar afecta morala, dat fiind limbajul obscen folosit de inculpatul Dincă Gheorghe în înscrisurile depuse la dosarul cauzei”.  Sentința pe care urmează să o dea Tribunalul Olt nu este una definitivă. Ea poate fi atacată și de inculpați, dar și de DIICOT, iar verdictul final va fi pronunțat de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova.

Politica