vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

 INSP: Pacienții cu variola maimuței sunt izolați în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste, pot ieși din casă cu mască, le sunt interzise raporturile sexuale

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a stabilit regulile care trebuie urmate în cazul pacienților cu variola maimuței (monkeypox).

Potrivit metodologiei publicate în urmă cu circa trei săptămâni, persoanele diagnosticate cu variola maimuței sunt izolate în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste, pot ieși din casă cu mască de protecție pe față și haine care să le acopere leziunile și le sunt interzise raporturile sexuale, scrie g4media.ro

Ce prevede metodologia INSP:

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cazul probabil va fi izolat și tratat în secțiile/spitalele de boli infecțioase. În cazul în care acesta va fi confirmat, în funcție de evaluarea făcută de medicul specialist de boli infecțioase, se recomandă:

  • pentru cazurile cu formă ușoară – izolarea la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie,
    până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă;
  • pentru cele cu formă medie/severă – izolarea în spital cu posibilitatea externării conform deciziei
    medicului specialist de boli infecțioase dacă simptomatologia s-a ameliorat, cu continuarea izolării la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă.

Cazul confirmat izolat la domiciliu trebuie monitorizat zilnic de medicul de familie sau de către DSP în cazul în care nu este înscris la un medic de familie (de exemplu, prin apeluri telefonice) și poate părăsi temporar locuința (de exemplu, pentru programări medicale), cu condițiile de a purta o mască medicală care să acopere nasul și gura și vestimentație care să acopere leziunile (pantaloni lungi, bluză cu mâneci lungi). Aceste persoane trebuie instruite să evite contactul apropiat sau intim (îmbrățișare, sărut, contact prelungit față în față în spații închise) cu alte persoane. Cazurile trebuie să practice abstinență sexuală în perioada izolării.

DSP va efectua ancheta epidemiologică a cazului confirmat și va identifica contacții apropiați ai acestuia care includ: partenerii sexuali, persoanele care trăiesc în aceeași gospodărie sau cu care utilizează în comun aceeași lenjerie de pat sau îmbrăcăminte.

Toți contacții apropiați identificați vor fi monitorizați prin medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către medicii epidemiologi din DSP, zilnic, timp de 21 de zile după ultima expunere, pentru febră și celelalte simptome caracteristice bolii.

Contacții la care apar simptome pe durata perioadei de supraveghere epidemiologică vor fi izolați
în secțiile/spitalele de boli infecțioase și li se vor preleva probe biologice pentru stabilirea diagnosticului.

Contactul care va prezenta simptome clinice va fi raportat imediat de către medicul de familie la DSP.

Toți contacții apropiați identificați trebuie să practice abstinența sexuală pentru o perioadă de cel puțin 21 de zile de la data ultimului contact cu cazul confirmat sau până când infecția este exclusă.

În această perioadă, contacții apropiați trebuie să evite contactul fizic apropiat cu copiii mici, femeile însărcinate, vârstnici și persoanele imuno-deprimate în această perioadă.

Animalele de companie care au avut contact cu un caz confirmat de MPX, vor fi izolate pentru o perioadă de 21 de zile de la data ultimului contact cu cazul confirmat.

De asemenea, contacții apropiați ai unui caz MPX trebuie amânați de la donarea de sânge, organe
sau măduvă osoasă pentru cel puțin 21 de zile de la ultima zi de expunere.

Politica