marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Efectele devastatoare ale alcoolului. Campanie DSP, în Dolj

Efectele negative ale consumului de alcool sunt cunoscute la nivel mondial. În ceea ce privește țara noastră, alcoolul reprezintă a 3-a cauză de deces. În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv. Cifrele sunt foarte mari, iar consumul de băuturi alcoolice nu afectează doar sănătatea fizică, ci și cea mentală, acesta rămânând unul dintre principalele motive care duc la crimă în țara noastră.

Din acest motiv, autoritățile locale din Dolj și-au propus realizarea unei campanii de conștientizare a efectelor consumului de alcool, campania fiind organizată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
„Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Autoritățile publice locale care au în subordine Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie și Europrotect și CPECA Dolj desfășoară pe toată perioada lunii iunie 2021 campania de informare-educare-conștientizare „Consumul de băuturi alcoolice îți afectează sănătatea! Nu merită să riști! Informează-te! – Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool”, cu scopul de a informa populația generală despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și la stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool”, conform reprezentanților DSP, care au venit și cu cifre în privința consumului de alcool în România și efectele acestuia, amintind că alcoolul este a 3-a cauză de deces pentru populația generală.
„Consumul de alcool este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv. În anul 2017, nivelul mortalității datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-69 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani”, au adăugat reprezentanții DSP Dolj.

Într-un interviu acordat cotidianului regional „Jurnalul Olteniei”, psihologul Mihail Jianu a descris câteva dintre manifestările generate de consumul abundent de alcool, inclusiv cele violente, precum și principalele motive care conduc la acest obicei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Alcoolul pentru creier este o plăcere, pentru că îți dă curajul pe care ți-l încorsetează educația. Așa fac și majoritatea drogurilor, dau drumul la comunicare încât să te simți tu bine și atunci rupi bariere. Ne întoarcem la managementul emoțiilor. Unii se îneacă în alcool, gândesc în ceață. Alcoolul scoate la suprafață subconștientul unei persoane care nu știe de ce se află acolo. Rememorările sunt motivele principale care te duc aici – unii își aduc aminte că nu ai făcut mâncare, că ai întârziat, că mi-ai reproșat. Critica și reproșul în familie, le recomand a nu fi folosite. Dar la noi se folosesc atât de des. Apar mii de nemulțumiți pe metru pătrat și de aici și conflictele. Educația sentimentală nu este aceeași cu educația primită la școală. Se poate ajunge și la omor, la automutilare. Au fost oameni care s-au aruncat de pe bloc, de pe diverse clădiri, pentru că nu au realizat. Atunci, timpul și spațiile se dilată în capul lor și fac acțiuni nesăbuite. Pot merge și peste cineva și încearcă să agreseze. Vin în minte toate lucrurile negative, toți demonii întunericului răsar”, a declarat psihologul.

Campania DSP este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Politica