OMS: Puţin probabil ca focarele de variola maimuţei să se transforme într-o pandemie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu consideră că focarele de variola maimuţei din afara Africii vor conduce la o pandemie.

Potrivit unui oficial din cadrul organizaţiei, rămâne incert dacă persoanele infectate şi asimptomatice pot transmite această boală, scrie Agerpres, care citează Reuters.

Peste 300 de cazuri suspecte şi confirmate de variola maimuţei – o maladie de obicei uşoară ce se transmite prin contact apropiat şi produce simptome similare răcelii şi leziuni cutanate purulente – au fost raportate în cursul lunii mai, majoritatea lor în Europa.

OMS evaluează dacă aceste focare ar trebui abordate drept „o potenţială urgenţă de sănătate publică care să preocupe comunitatea internaţională” (PHEIC). O astfel de abordare, aşa cum s-a procedat în cazurile COVID-19 şi Ebola, ar contribui la accelerarea cercetării şi finanţărilor pentru a menţine maladia sub control, susţine Reuters.

Întrebată dacă focarele de variola maimuţei au potenţialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, coordonator tehnic pentru variola maimuţei în cadrul Programului OMS pentru Urgenţe de Sănătate, a răspuns că „nu ştim, dar nu credem”.

„În acest moment nu suntem îngrijoraţi cu privire la o pandemie globală”, a precizat ea.

Odată contractată această boală, durata erupţiei cutanate urmată de căderea crustelor formate este considerată drept perioada de infecţie, însă există puţine informaţii cu privire la posibilitatea ca şi persoanele asimptomatice să transmită virusul, a adăugat ea.

„Nu ştim încă dacă există transmitere asimptomatică a variolei maimuţei – indiciile din trecut arată că nu este vorba de o caracteristică importantă a bolii – însă acest lucru rămâne să fie determinat”, a mai susţinut ea.

Tulpina virală activă în aceste focare poate ucide un număr mic dintre persoanele infectate, însă până în prezent nu a fost raportat niciun deces.

Populare

Recomandări

Şoferul unui microbuz şcolar, prins beat la volan

Polițiștii au prins un șofer de microbuz școlar care...

Dolj. 239 de locuri de muncă, vacante în Spaţiul Economic European

239 de locuri de muncă vacante sunt oferite de...