vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Retrogradarea lui Dinamo, motiv de bucurie în Bănie!

Ultrașii FCU Craiova și CSU Craiova au transmis mesaje după ce eterna rivală a picat în B.

Dinamo București a pierdut dubla cu ”U” Cluj pentru menținerea în prima ligă: 2-0 în tur pentru „șepcile roșii”, 1-1 în Ștefan cel Mare, și prima dată în istoria de 74 de ani a clubului pică în liga a doua. Pe cât de mare e drama dinamoviștilor, pe atât de mare este bucuria oltenilor.
Andrei Preda, zis Gogoașă, unul dintre liderii Peluzei Sud 97, a postat o fotografie pe rețelele de socializare, în care apare o coroană pentru cei de la Dinamo, pe care îl consideră un club „mort”.
Din cealaltă tabără, Sezione Ultra 2000, grupare ce susține CSU Craiova, a postat un mesaj scurt, pe Facebook: „Nu am luat noi campionatu’, dar s-a dus dinamo dracu’! An bun pentru fotbalul românesc. Blestemele Olteniei nu iartă pe nimeni!”, a fost mesajul suporterilor craioveni.
Ura oltenilor față de Dinamo București se trage de acum aproape o jumătate de veac, din sezonul1972-73, când cele două echipe s-au bătut pentru titlu, adjudecat în cele din urmă de bucureșteni, după un meci care a trezit suspiciuni. Pe 24 iunie 1973 se jucau ultimele două meciuri ale sezonului. Dinamo – CFR Cluj şi UTA – Universitatea Craiova. Calculele erau simple, oltenii aveau nevoie doar de un punct pentru a-şi asigura primul titlu din istoria clubului. Echipa lui Cernăianu se afla pe primul loc, cu două puncte în faţa lui Dinamo. Arădenii câştigă cu 1-0 prin golul lui Broşovschi din minutul 38, în timp ce Dinamo triumfa cu 4-0, exact scorul de care avea nevoie pentru a lua titlul. Știința a ratat atunci titlul, dar a primit un alt dar de preț, de la Adrian Păunescu: titulatura de Campioană a unei mari iubiri.
La începutul anilor 2000, trădările pe ruta Craiova – Dinamo au acutizat rivalitatea.
Una dintre primele trădări răsunătoare a fost cea a lui Claudiu Niculescu, înainte de sezonul 2001-2002, atacantul fiind urmat de „lotul Nețoiu”, venit în 2002: Dan Alexa, Cosmin Bărcăuan, Flavius Stoican, Ovidiu Burcă, Ciprian Danciu, Ștefan Preda, Cornel Frăsineanu, Viorel Domocoș și Ștefan Grigorie. Ulterior, înainte de sezonul 2005-2006, alți jucători de la Craiova au lăsat Bănia pentru a veni la Dinamo: Mihăiță Pleșan, Mariko Daouda, Adnan Guso și Cosmin Moți. Ultimele trădări au fost în 2010, ale lui Bărboianu și Găman.

Politica