vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

2,5 milioane de lei pentru stații de încărcare pentru mașini electrice

9 stații de încărcare electrice vor fi amplasate în Craiova, printr-un proiect în valoare de aproape 2,5 milioane lei, bani pe care autoritatea locală vrea să-i obțină de la Administrația Fondului de Mediu. Este vorba despre cele 9 stații pentru care un studiu de fezabilitate s-a făcut inițial în 2019.

Consilierii locali au fost convocați luni în ședință extraordinară pentru a vota participarea la „Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic”. Totodată, s-a aprobat studiul de fezabilitate reactualizat dar și indicatorii tehnico-economici ai proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 2.418.792,69 lei (inclusiv TVA) din care: construcţii montaj (C+M) 566.987,40 lei (inclusiv TVA), iar autoritatea locală va contribui cu aproximativ 770 mii lei din suma totală. Investiția ar urma să fie realizată în 18 luni.
Străzile în care ar urma să fie amplasate stațiile sunt: str Romul, Strada C.S. Nicolaescu Plopșor, Calea București și Bulevardul Decebal.
„Staţiile de reîncărcare pentru vehicule electrice vor fi formate din două puncte de reîncărcare si un conector suplimentar pentru a putea acoperi nevoile tuturor masinilor si 2 locuri de parcare, alimentate de acelaşi punct de livrare din reţeaua publică de distribuţie, din care un punct de reîncărcare permite reîncărcarea multistandard în curent continuu, la o putere ≥ 50 kW, un punct de reîncărcare permite reîncărcarea în curent alternativ la o putere ≥ 22 kW a vehiculelor electrice si un conector suplimentar de tip CSS, curent continuu. Staţia de reîncărcare va permite reîncărcarea la puterile declarate. Staţiile de reîncărcare vor respecta standardul IEC 61851 (Sistem de încărcare conductivă pentru vehicule electrice) si vor fi echipate cu conectori de tip 2 pentru vehicule, conform descrierii din Standardul EN62196-2, pentru încărcarea în curent alternativ, şi conectori ai sistemului de reîncărcare combinat Combo 2, conform descrierii din Standardul EN62196-3, pentru încărcarea în curent continuu. Staţiile de reîncărcare comunică prin protocol de tip OCPP – Open Charge Point Protocol – minim 1.5 şi dispun de meniu în limba română şi în limba engleză. Pe amplasamentele staţiilor de reîncărcare se vor asigura doua locuri de parcare, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice, marcate cu culoarea verde, cu imaginea din panoul de informare. Suprafata de teren ocupata este de maxim 35mp/amplasament. Se prevede semnalizarea corespunzătoare şi vizibilă a spaţiilor în care sunt instalate staţiile de reîncărcare, în concordanţă cu standardele europene şi naţionale în domeniu, potrivit panoului de informare. Se va monta pentru fiecare stație de reîncărcare câte un panou de informare. In cadrul prezentului studiu de fezabilitate au fost analizate 2 Scenarii – prin achizitia a doua tipuri de statii de incarcare cu caracteristici diferite”, se arată în documentația aprobată de consilierii locali.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica