joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/„Doamnele lui Shakespeare”, în curtea Spitalului Județean Craiova!

Într-o seară liniștită de mai, cam pe la asființit când soarele se pune la odihnit, un grup de fete slăbuțe, înalte și îmbrăcate în negru se plimbau în pas alergător printre o mulțime de oameni așezați curioși pe scaune.

Miercuri seara, 25 mai, studenții Facultății de actorie din Craiova au reușit să strângă zeci de persoane, medici, personal auxiliar și pacienții la piesa de teatru „Doamnele lui Shakespeare” ce s-a desfășurat în parcarea ambulatoriului de specialitate din cadrul SCJU Craiova. Oamenii au aplaudat, au râs, dar au și luat parte la spectacol, fiiind unul destul de interactiv. A fost „o atmosferă lovely”, după cum a remarcat un tânăr către iubita sa.

Un TIR a fost scena, iar tinerele domnișoare coborau din el ca fluturii pe pășune. „Când mă uit la fetele astea așa subțirele îmi aduc aminte de tinerețea mea. După două nașteri corpul mi s-a schimbat. Așa eram și eu, cum sunt ele. Sunt tare curioasă ce au pregătit astăzi”, a spus o asistentă medicală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ciuda unei pandemii care a schimbat totul și i-a ținut pe oameni izolați, astfel de evenimente sunt primite cu optimism de oameni care se îmbrățișau și se salutau când se întâlneau unii cu alții. Această piesă de teatru a reuși să-i scoată pe câțiva pacienți din saloanele lor și să mai uite de durere.

Această idee a plecat de la faptul că pe vremea lui Shakespeare spectacolele se țineau, în special, în stradă. Toate teatrele aveau un repertoriu care era potrivit și gândit special pentru a fi jucat în stradă și așa s-a născut această idee care poartă numele de „Doamnele lui Shakespeare”. Shakespeare a scris foarte mult pentru roluri masculine, și atunci Elisabeta, regina Angliei, îi cere lui Shakespeare în spectacolul nostru să scrie un text special pentru actrițe”, a spus actorul Petrișor Diamantu.

Spectacolul în regia lui Alexandru Boureanu este un eveniment prins în programul Festivalului Internațional Shakespeare. Cea de a XIII-a ediție a Festivalului are loc în Bănie, în această perioadă, și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.

Este un proiect pe care noi l-am gândit în cadrul Festivalului Shakespeare să se deruleze în toate cartierele orașului pentru ca toți cetățenii Craiovei să beneficieze de această manifestare importantă pentru că știm foarte bine că sala nu are capacitatea să primească pe toată lumea, iar consumul de teatru se adresează unui segment destul de mic și atunci ne dorim ca această manifestare să ajungă și în rândul publicului, eventual chiar fortuit. De aceea, în momentul în care am fost în Craiovița, în Cernele, în Brazdă oamenii se strângeau în jurul TIR-ului. Am folosit o idee apropiată acestui stil de spectacol, unul itinerar, pentru că știm foarte bine că pe timpul lui Shakespeare așa era. Teatrul era într-o căruță mare care se oprea prin cartiere și localități, iar oamenii jucau instantaneu spectacolele”, a declarat Alexandru Boureanu, regizorul spectacolului.

Politica