Dolj. S-au încheiat lucrările de restaurare și consolidare a Culei Izvoranu- Geblescu

Date:

Lucrările de restaurare și consolidare a Culei Izvoranu- Geblescu din Comuna Brabova s-au încheiat, iar zilele acestea a fost finalizată și recepția, a anunțat președintele Consiliului Județean, Cosmin Vasile.

Pentru restaurarea clădirii au fost realizate lucrări de consolidare a structurii: a pereților, plafoanelor și șarpantei, lucrări de restaurare ale elementelor din lemn, metal și zidărie, lucrări de finisaje interioare și exterioare, păstrându-se într-o cât mai mare măsură elementele și materialele originale, dar și lucrări de instalare a unor sisteme de protecție: detecție incendiu, sistem antiefracție și instalație de paratrăsnet.

”Proiectul Consiliului Județean Dolj include și valorificarea și promovarea monumentului istoric prin transformarea sa într-un obiectiv cultural și turistic atractiv, de relevanță județeană și regională. În acest sens, concomitent se desfășoară și procedurile de achiziționare a dotărilor ce vor reda atmosfera specifică secolului al XVIII-lea„, a declarat Cosmin Vasile.

Potrivit acestuia, vor fi achiziționate și utilizate obiecte tradiționale, cum ar fi lavițe din lemn acoperite cu scoarțe, covoare, chilimuri și alte țesături de interior care vor fi expuse pe pereți, iar ferestrele vor fi acoperite cu perdele tradiționale. De asemenea, vor fi folosite manechine personalizate, în mărime naturală, îmbrăcate în costume specifice. Astfel, vor fi reprezentate, sub formă de diorame, scene tradiționale din viața locuitorilor, precum și spații interioare dotate cu mobilier și obiecte de uz casnic caracteristice zonei.

Valoarea investiției depășește 2,2 milioane de lei, din fonduri europene, cu o cofinanțare asigurată de Consiliul Județean Dolj.

 

Share post:

 

Popular

ULTIMA ORĂ
Recente

DOLJ.LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Accident între trei olteni și un teleormănean. Unul dintre ei, la spital

Un șofer de 72 ani, din județul Dolj, a...

Diana Şoşoacă, executată silit

Diana Şoşoacă este executată silit de ANAF. Senatoarea nu...