vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Din septembrie 2023, școala poate începe pe alte baze. Cîmpeanu:  Elevii să fie conectați cu realitățile societății și cu tehnologia

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că pachetul legislativ privind educaţia trebuie să fie pus în consultare publică cât mai curând, apoi să fie dezbătut în Parlament, astfel încât sistemul de învăţământ să înceapă în septembrie 2023 „pe cu totul alte baze”. Cîmpeanu vrea ca școala „să conecteze mult mai bine elevii şi studenţii la realităţile societăţii, la schimbările tehnologice extrem de rapide şi de accentuate”.

Potrivit ministrului Educaţiei, pe lângă pachetul legislativ vor fi emise peste 100 de acte normative, hotărâri de Guvern şi ordine de ministru, ca legislaţie secundară.

„Este vorba despre pachetul legislativ care va trebuie să fie disponibil în consultare publică cât mai curând. Este vorba despre legile educaţiei. (…) Aceste legi, proiecte, propuneri ne dorim să fie prezentate cât mai rapid, foarte rapid, în primă lectură în Guvern. Lăsate un termen suficient în consultare pentru ca mai apoi să le putem înainte Parlamentului spre dezbatere. Din acest pachet legislativ, vorbesc doar de legislaţia primară, am căutat să vedem cam ce ar însemna legislaţia secundară şi înseamnă peste 100 de acte normative, hotărâri de Guvern şi ordine de ministru care ar trebui să pregătească sistemul de educaţie, arhitectura de sistem, să clarifice multe lucruri, să elimine suprapunerile, să consolideze legătura dintre şcoală, universitate şi mediul socio-economic, să conecteze mult mai bine elevii şi studenţii la realităţile societăţii, la schimbările tehnologice extrem de rapide şi de accentuate. (…) În septembrie 2023 îmi doresc şi ne dorim cu toţii şi sunt convins – sistemul de educaţie să poată să înceapă pe cu totul alte baze”, a susţinut Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În opinia sa, învăţământul dual trebuie să fie unul atractiv, cu rute „deschise”, iar universităţile să poată dezvolta programe de licenţă şi master în sistem dual.

„Învăţământul dual trebuie să fie atractiv şi pentru a fi atractiv aceste rute (…) trebuie fie şi deschise. Deschise înseamnă că trebuie să aibă acces în învăţământul superior. Suntem în etapa în care căutăm să găsim modalităţi de sprijin pentru ca universităţile să poată dezvolta programe de învăţământ la nivel de licenţă şi master în sistem dual”, a arătat ministrul la conferinţa „Rolul învăţământului superior românesc în Spaţiul European al Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice”, organizată de DC News la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

Politica