sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ARB avertizează: Consumatorii care îşi suspendă ratele ar putea plăti sume mai mari după amânare

Consumatorii trebuie să reţină că suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze şi pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare, susţine Bogdan Neacşu, presedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Bogdan Neacşu, presedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a atras atenţia că, în contextul tendinţei de creştere a inflaţiei, există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească.

„Aşa cum ştiţi, în economie nu există soluţii panaceu, iar măsurile ar trebui să ţină seama de context şi de potenţialele consecinţe. Provocările vin mai degrabă din sfera creşterii inflaţiei şi a cheltuielilor care afectează în mod diferit anumite persoane şi sectoare economice. De aceea, este important ca atât noi, băncile, cât şi clienţii, să avem o abordare prudentă şi orientată către găsirea unor soluţii individuale şi personalizate, în funcţie de situaţia în care se află debitorul”, spune Bogdan Neacşu, potrivit Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Consumatorii trebuie să reţină că această suspendare nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze şi pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare. De asemenea, în contextul tendinţei de creştere a inflaţiei există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească”, a mai spus Neacșu.

Potrivit acestuia, în perioada următoare, urmează ca băncile, împreună cu BNR şi Ministerul de Finanţe să discute pe metodologia de implementare astfel încât programul să poată fi operaţional în cel mai scurt timp.

Adrian Câciu, ministrul finanţelor, a precizat că nu toată lumea va beneficia de amânare, ci doar cei care pot dovedi că le-au crescut cheltuielile cu 25%. „Nu este o măsură pentru toată lumea. E o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor”, a anunțat Câciu, după ședința de Guvern.

Politica