joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Închisoare pe viață pentru primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață, scrie The Guardian.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, a fost găsit vinovat de uciderea unui civil neînarmat în primul proces pentru crime de război ținut în Ucraina. El şi-a recunoscut vina de a-l fi împuşcat mortal, la ordinul unui superior, pe Oleksandr Şelipov, de 62 de ani, civil, la data de 28 februarie, în satul Ciupahivka.

Judecătorul Serhi Agafonov a reţinut că Şişmarin a executat un „ordin criminal”, trăgând de mai multe ori în victimă cu o armă automată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ca şi la şedinţele precedente de judecată, militarul rus a fost prezent în sala de judecată într-o boxă cu pereţi transparenţi. El a asistat în tăcere şi nu a părut emoţionat la citirea verdictului, scrie digi24.ro

Procesul a avut o valoare de simbol pentru Ucraina, care a acuzat Rusia de atrocităţi şi brutalităţi împotriva civililor în timpul invaziei şi susţine că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

Moscova a dezminţit că forţele ruse atacă intenţionat civili sau sunt implicate în crime de război.

Kremlinul nu a comentat imediat verdictul în procesul lui Şişmarin. Anterior, preşedinţia rusă susţinuse că nu are nicio informaţie despre proces, iar faptul că Rusia nu are în prezent o misiune diplomatică în Ucraina limitează posibilităţile de a-i acorda asistenţă inculpatului.

Vadim Şişimarin pledase vinovat în fața instanței pentru împușcarea unui civil ucrainean neînarmat și declarase că va accepta orice pedeapsă.

El a declarat în sala de judecată a tribunalului de la Kiev că atunci când l-a ucis pe ucraineanul Oleksandr Şelipov „era nervos” și că „nu a vrut să ucidă”.

Din boxa acuzaților, Şişimarin a adăugat: „Îmi pare sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aș vrea să-mi cer scuze încă o dată. Și voi accepta pedeapsa pe care o voi primi”.

Foto: Twitter

Politica