vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANPC cere plafonarea dobânzilor anuale la credite

Pe durata unui contract de credit, românii au greutăți inclusiv din cauza modificărilor dobânzii, motiv pentru care se impun măsuri de plafonare a dobânzilor anuale efective (DAE), a transmis șeful ANPC, Paul Anghel.

„În contextul în care, pe parcursul derulării unui contract de credit garantat cu un bun imobil, consumatorii întâmpină dificultăţi economico-financiare ce pot apărea atât din cauza variaţiei dobanzii sau a cursului de schimb valutar, dar şi ca urmare a unor aspecte neprevăzute sunt astfel necesare măsuri legislative care se vină în sprijinul consumatorilor, cum ar fi măsurile de plafonare a dobânzilor/DAE”, a scris Paul Anghel, vineri, 20 mai, pe Facebook.

Acesta a prezentat mai multe exemple concrete de costuri pe care băncile le practică în prezent. Astfel, pentru un credit anual de 10.000 de lei, românii pot ajunge să plătească și o dobândă de aproape 60.000 de lei, iar suma finală de achitat ar fi de aproximativ 70.000 de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, a anunțat deja că ratele românilor vor continua să crească.

„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri (n.red. – 20 mai), când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a afirmat Vasilescu.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează ratele românilor, a ajuns luni, 23 mai, la valoarea de 5,79% pe an, o creștere de 0.08 față de vineri, 20 mai, arată datele BNR, scrie libertatea.ro La începutul acestui an, ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, ceea ce înseamnă că aproape s-a dublat din ianuarie și până acum. Acesta este cel mai mare nivel atins de ROBOR la trei luni în ultimii 9 ani.


Politica