vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Animalele maltratate din Dolj, în grija CJ

Animalele aflate în pericol vor primi o atenție specială din partea Consiliului Județean (CJ) Dolj. Prin prisma unui proiect, CJ urmează să colaboreze cu Salubritatea în vederea depistării, adăpostirii și tratării animalelor aflate în pericol. CJ va plăti cheltuielile aferente acestui proces, urmând ca banii să fie decontați de la stăpânii sau deținătorii patrupedelor. Animalele vor fi adăpostite pentru 45 de zile.

„Prin acest protocol, autoritatea publică, Consiliul Județean Dolj întreprinde demersuri în vederea identificării de adăposturi pentru câini fără stăpân sau a altor adăposturi pentru animale domestice, inclusiv a celor deţinute de organizaţiile neguvernamentale de protecţie a animalelor, în vederea asigurării la nivelul judeţului Dolj a acestui serviciu. Serviciile acordate animalului aflat în pericol, plasat în adăpost constau în capturarea/preluarea/ridicarea, asistenţa veterinară de urgenţă, inclusiv intervenţia chirurgicală, la nevoie, transportul animalului capturat/preluat/ridicat la adăpost, deparazitarea, vaccinarea şi controlul bolilor identificate, conform legislaţiei sanitar- veterinare, cazarea şi hrănirea animalului pe perioada adăpostirii acestuia.

Consiliul Judeţean Dolj va deconta toate cheltuielile suportate de către entitatea cu care încheie protocolul, conform tarifelor stabilite şi aprobate, în condiţiile legii, pentru fiecare tip de serviciu acordat animalului plasat în adăpost, sens în care vor fi cuprinse sume în buget cu această destinaţie, urmând a recupera ulterior plăţile efectuate, de la deţinătorii animalului plasat în adăpost, de îndată ce acesta va putea fi identificat”, conform proiectului CJ. Protocolul este necesar pentru respectarea legii privind animalele aflate în pericol. Conform OUG nr.175/2020, prin animal aflat în pericol se înțelege animal care a fost schingiuit sau rănit, implicat în lupte cu alte animale, animal împotriva căruia s-a practicat tirul, folosit pentru dresajul altor animale, expus la temperaturi scăzute, sau lăsat fără supraveghere pe căile de circulație publică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, conform OUG, animalele aflate în pericol vor fi plasate în adăpost în următoarele condiții: „constatarea directă și consemnarea constatărilor într-un înscris, declarații ale persoanelor în activitățile desfășurate, înregistrări video sau audio indiferent de proveniență”, conform OUG.
Proiectul CJ prevede ca Salubritate Craiova să realizeze toate acțiunile necesare procesului de adăpostire a animalelor. „Capturarea/preluarea/ridicarea, după caz, a animalului aflat în pericol; transportul animalului capturat/preluat/ridicat la adăpost; asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, la nevoie; deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor identificate, dacă este cazul, conform legislației sanitar-veterinare; cazarea, hrănirea animalului pe perioada adăpostirii acestuia”, conform proiectului CJ.

Animalele vor fi adăpostite pentru 45 de zile în adăpost, apoi dacă acestea nu vor fi revendicate vor fi considerate animale fără stăpân. Totodată, conform proiectului, stăpânii sunt obligați la momentul ridicării animalelor să achite toate cheltuielile aferentele procesului de adăpostire.
„În situația în care animalul (câinele) care face obiectul plasării în adăpost nu a fost restituit în interiorul perioadei de 45 de zile, cu 7 zile înainte de încheierea acesteia operatorul SC Salubritate Craiova SRL, prin Serviciul Gestionare Câini fără Stăpân, va notifica Consiliul Județean Dolj în acest sens, în vederea notificării proprietarului/deținătorului. Dacă la finalul perioadei de 45 de zile câinele nu este restituit, animalul va fi considerat câine fără stăpân. Deținătorul animalului are obligația de a achita Consiliului Județean Dolj toate cheltuielile efectuate cu acordarea serviciilor câinelui aflat în pericol, începând cu capturarea/preluarea/ridicarea acestuia, transportul în adăpost, asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală de urgență, la nevoie, cu hrănirea, cazarea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor diagnosticate”, conform proiectului CJ.

În Protocolul de cooperare dintre Consiliul Județean Dolj – S.C. Salubritate Craiova se specifică inclusiv costurile fiecărei operațiuni în parte și anume:  capturare câini 154,2 lei/câine; Cazare câini comunitari – adăpost Craiova 26,49; Tarife medicale (microcipare, deparazitare, sterilizare, vaccinare, RECS, eutanasiere, etc) 346,53 lei/câine; Autospecializata Fiat la capturare-câini – lucrat 100,1 lei/zi; Autospecializata Fiat la capturare-câini – așteptare 68,95 lei/ora; Incinerare cadavru – 2 lei/kg.

Politica