joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței

Autorităţile din Marea Britanie pun la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței unor lucrători sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse, scrie Reuters.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţei, însă un vaccin pentru variolă oferă o oarecare protecţie, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Datele arată că vaccinurile care au fost utilizate pentru a eradica variola au o eficienţă de până la 85% împotriva variolei maimuţei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Vaccinul a fost oferit celor care l-au solicitat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a dezvălui detalii despre numărul de persoane vaccinate până în prezent.

Nouă cazuri cu tulpina din Africa de Vest au fost raportate până în prezent în Regatul Unit.

Variola maimuţei („monkeypox”) este o boală virală, de obicei uşoară, caracterizată prin anumite simptome precum febră, dar şi erupţie cutanată distinctă. Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mult mai severă – cu o mortalitate de până la 10% – şi tulpina din Africa de Vest, cu o rată a mortalităţii de aproximativ 1%.

Iniţial identificată la maimuţe, această boală virală se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest. Rareori s-a răspândit în altă parte şi de aceea valul recent de cazuri identificate în afara acestui continent a stârnit îngrijorare, scrie digi24.ro

Unele ţări au stocuri mari de vaccin împotriva variolei în cadrul pregătirii pandemice, inclusiv în Statele Unite.

Producătorul de medicamente Bavarian Nordic cu sediul în Copenhaga a declarat joi că a încheiat un contract cu o ţară europeană pe care nu a dezvăluit-o căreia îi va furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la focarul de variola maimuţei.

Primul caz din Europa a fost confirmat la data de 7 mai la o persoană care revenise în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică.

De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat şapte cazuri. Suedia a raportat de asemenea un caz. Autorităţile italiene au confirmat un caz, în timp ce alte două sunt suspecte. Și în Statele Unite a fost identificată o persoană cu variola maimuței.  

Mai multe focare de variola maimuţei din Africa au fost izolate în timpul pandemiei de COVID-19, când atenţia lumii era îndreptată în altă parte, a declarat joi cea mai importantă agenţie de sănătate publică africană.

„Cu toate acestea, suntem îngrijoraţi de numeroasele ţări din afară, în special din Europa, care se confruntă cu aceste focare de variola maimuţei”, a declarat directorul interimar al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Africa, Ahmed Ogwell Ouma.

Politica