vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Compozitorul grec Vangelis a murit la vârsta de 79 de ani

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică captivantă pentru filmul „Chariots of Fire” a câștigat Oscarul, a murit la vârsta de 79 de ani, a anunțat joi presa din Atena.

Potrivit biroului avocaților acestuia, ANA a spus că Vagelis a murit marți târziu, fără a preciza cauza morții.

Melodia de pe coloană sonoră a filmului „Chariots of Fire” a fost una dintre cele mai cunoscute piese muzicale ale anilor 1980, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Evangelos Odysseas Papathanassiou, care s-a născut în 1943 în Volos, a dezvoltat un interes timpuriu pentru muzică și a experimentat cu sunetele produse de lovirea de oale și tigăi sau de fixarea unor cuie, pahare și alte obiecte pe coardele pianului părinților săi.

Acesta a asimilat tonurile cântecelor populare grecești și ale muzicii corale creștine ortodoxe, dar nu avea o pregătire muzicală formală, despre care a spus mai târziu că i-a salvat simțul creativității.

După ce a început să cânte cu trupe rock locale, Vangelis a plecat la Paris la vârsta de 25 de ani, alăturându-se unui exod de tineri artiști în urma unei lovituri de stat din 1967 care a instalat o juntă militară în Grecia.

El a început să fie atras de sintetizatoarele electronice care i-a permis să creeze culorile melodice luxuriante care au devenit sunetul său specific.

În ciuda succesului pe scena europeană a „prog rock-ului” de la începutul anilor 1970, el s-a simțit inconfortabil din cauza așteptărilor de la un artist comercial și s-a retras în mare parte în studioul de înregistrări pe care și l-a creat pentru el în Londra.

Acolo a compus melodia pentru „Chariots of Fire”, povestea triumfului unui grup de atleți britanici la Jocurile Olimpice din 1924.

Vangelis a spus odată că melodia, care i-a adus un premiu Oscar și a stat în fruntea topurilor muzicale săptămâni întregi, a fost în parte un omagiu adus tatălui său, care fusese un atlet amator pasionat. Cu toate acestea, a respins enorma popularitate de care s-a bucurat melodia.

„Este doar o altă piesă muzicală”, a spus el într-un interviu.

Succesul melodiei „Chariots of Fire” a umbrit celelalte compoziții ale sale, dar a scris muzica și pentru alte filme importante, inclusiv „Missing”, regizat de compatriotul său Costa-Gavras, și thrillerul lui Ridley Scott „Blade Runner”.

Foto: Facebook/Vangelis

Politica