Primul militar rus acuzat de crime de război, judecat în Ucraina! Soldatul a împușcat un civil în cap

Date:

Procesul pentru crime de război, primul de la invazia rusă în Ucraina, din 24 februarie încoace, începe miercuri, 18 mai, la Kiev. Judecat este un soldat rus, de 21 de ani, acuzat că a împuşcat în cap un civil neînarmat, în regiunea Sumî. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă.

Rusul, pe nume Vadim Şişimarin, va fi adus de la orele 14.00 în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Originar din Irkutsk, în Siberia, Șișimarin este acuzat de crime de război şi omor premeditat, pentru care riscă închisoarea pe viaţă.

„Înţelege acuzaţiile împotriva lui”, a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a-şi dezvălui strategia de apărare. Potrivit autorităţilor ucrainene, el cooperează cu anchetatorii şi recunoaşte faptele.

Conform anchetei procuraturii, la 28 februarie, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat, care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit cu o mașină furată, care avea roțile găurite.

Pe drum, soldații ruși au văzut la Ciupahovka un bărbat care se întorcea acasă și vorbea la telefon. Unul dintre ruși i-a ordonat unui sergent să-l ucidă pe civil, pentru ca acesta să nu raporteze armatei ucrainene.

Șișimarin a tras mai multe focuri de armă, cu o mitralieră Kalașnikov, prin fereastra deschisă a mașinii, direct în capul bărbatului. El a murit pe loc, la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorilor ucraineni.

La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Şişimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru „a-şi susţine financiar mama”. În ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva lui, Șișimarin a susținut: „Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”. Între timp, avocatul lui Șișimarin spune că dosarul este dificil, pentru că ar fi primul verdict de acest fel.

„Nu am avut niciodată un astfel de cap de acuzare în Ucraina, nu avem precedente, niciun verdict. Dar o vom scoate la capăt”, a adăugat Ovsiannikov, asigurând că nu a constatat „nicio încălcare a drepturilor” acuzatului de către autorităţi.

De la începutul războiului, peste 11.000 de anchete pentru crime de război au fost deschise şi 40 de suspecţi au fost arestați, potrivit procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova.

„Cu acest prim proces, trimitem un semnal clar: niciun călău, nimeni care a ordonat sau a ajutat la comiterea de crime în Ucraina nu va scăpa justiţiei”, a transmis Venediktova, pe Twitter.

Foto: Captură video/ twitter

 

Share post:

 

Popular

ULTIMA ORĂ
Recente

DOLJ.LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Accident între trei olteni și un teleormănean. Unul dintre ei, la spital

Un șofer de 72 ani, din județul Dolj, a...

Diana Şoşoacă, executată silit

Diana Şoşoacă este executată silit de ANAF. Senatoarea nu...