luni, mai 27, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

„Timpul înseamnă viață”, prima campanie de conștientizare a pericolului reprezentat de accidentul vascular cerebral

La fiecare 6 secunde, în lume, o persoană moare din cauza accidentului vascular cerebral, iar una din 6 persoane, în medie, va suferi un AVC pe parcursul vieții, a declarat marți Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cu ocazia lansării campaniei „Timpul înseamnă viață” – prima campanie de conștientizare a pericolului reprezentat de accidentul vascular cerebral, derulată în România.

Aproape 60- 70 de mii de români suferă un AVC într-un an, arată statisticile. Tratamentul și recuperarea sunt diferite pentru fiecare tip de AVC în parte – ischemic sau hemoragic – însă este vital ca, odată cu apariția primelor semne ale unui AVC, să se sune cât mai rapid la 112, deoarece victima unui AVC poate primi doar în spital tratamentul necesar.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală, iar tratamentul imediat este extrem de important. Dacă bolnavul primește la timp tratamentul necesar, afectarea cerebrală este redusă. Asta înseamnă că se poate împiedica instalarea sechelelor grave sau chiar decesul persoanei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„La fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral la nivel mondial. În medie, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieţii. (…) Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 – 2 milioane de neuroni pe minut”, a declarat marți Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, la conferința de lansare a campaniei de conștientizare privind accidentul vascular cerebral „Timpul înseamnă viață”, potrivit Agerpres.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Mulți dintre pacienți care suferă un AVC mor în primele 30 de zile după AVC, iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, etc.).

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o zonă din creier nu mai funcționează din cauza unei probleme cu arterele care alimentează creierul cu sânge și substanțe nutritive. Cu alte cuvinte, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge și sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară. Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Mulți dintre pacienții care suferă un AVC mor în primele 30 de zile după AVC, iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, etc.).

În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară.

AVC ischemic – când un cheag de sange blocheaza o artera care alimenetaza creierul cu oxigen si substante nutritive.

La nivel mondial, sunt disponibile două metode de tratament pentru un AVC ischemic acut: tromboliza intravenoasă și trombectomia mecanică. Pot fi aplicate individual sau în combinație, în funcție de dimensiunea arterei înfundate, anumite particularități clinice ale pacientului și intervalul dintre debutul simptomatologiei și momentul prezentării la spital.

AVC hemoragic – când un vas de sânge se rupe și în interiorul creierului sau la suprafața lui se acumulează sânge.

Accidentul vascular cerebral hemoragic este cea mai severă formă de accident vascular cerebral. Din păcate, mulți dintre pacienții care suferă un AVC hemoragic decedează în primele zile de la debut, iar cei care supraviețuiesc rămân, de cele mai multe ori, cu sechele neurologice severe. Spre deosebire de accidentele vasculare cerebrale ischemice, pentru hemoragiile cerebrale nu există un tratament care să poată salva creierul deja inundat cu sânge. În astfel de cazuri poate fi necesară intervenția neurochirugului.

Semnele unui accident vascular apar brusc și se pot ameliora temporar sau, din contră, se pot agrava. Nu toate persoanele care suferă un accident vascular prezintă aceleași simptome.

Cele mai frecvente semne ale unui accident vascular cerebral:

 • Asimetria facială – jumătatea inferioară a feței este căzută, sau colțurile gurii sunt îndreptate în sens opus.
 • Vorbirea incoerentă – exprimarea este neclară sau cuvintele sunt rostite nedeslușit ori cu dificultate.
 • Căderea unui braț – diminuarea bruscă a forței într-un braț ori picior, sau coordonarea cu dificultate a mișcării brațelor ori picioarelor.

Cum recunoști un AVC:

 • Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;
 • Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;
 • Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute;
 • Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;
 • Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc.
 • Semnele unui AVC depind de regiunea din creier afectată. Cel mai frecvent este afectată o anumită regiune a creierului care atunci când este distrusă va duce la paralizia mâinii și/sau a piciorului și tulburări de vorbire.

La nivel internațional, pentru recunoașterea rapidă a simptomelor unui AVC, se utilizează scala (testul) FAST:

 • F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?
 • A (Arms – Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?
 • S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?
 • T (Time – Timp) – Sună rapid la 112

Dacă răspunsul la oricare dintre întrebările de mai sus este “DA” – trebuie să sunați imediat la 112!

Oricare din aceste semne poate fi simptom de AVC și este extrem de important ca persoana respectivă să ajungă cât mai repede la un spital unde poate primi rapid tratamentul necesar. Este de asemenea important să spuneți operatorului 112 că suspectați că persoana respectivă a suferit un AVC.

Diagnosticul de AVC se stabilește pe baza semnelor clinice și a investigațiilor imagistice. Astfel, orice persoană cu semne clinice sugestive pentru un AVC trebuie să ajungă cât mai repede la un spital unde poate fi efectuat un CT cerebral. Examenul CT cerebral poate să confirme diagnosticul de AVC sau poate să evidențieze modificări sugestive pentru afecțiuni cu semne clinice similare unui AVC. În situații foarte rare, când semnele clinice nu sunt foarte caracteristice unui AVC, poate fi necesară efectuarea unui examen RMN pentru a confirma sau infirma diagnosticul de AVC.

spot_img
spot_img
spot_img

Politica