vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Focar de holeră în Pakistan! Mii de oameni infectați după ce au băut apă contaminată

Un focar mortal de holeră din cauza apei potabile contaminate a izbucnit în centrul Pakistanului, mii de oamenii fiind infectați. Țara se confruntă cu secetă și o criză de apă potabilă amplificată de un val de caniculă care afectează Asia de Sud.

Temperaturile înregistrate în unele zone din Pakistan și India au atins valori record în ultimele săptămâni, ceea ce a pus în pericol viața a milioane de oameni, în contextul în care efectele crizei climatice sunt resimțite în toată regiunea.

Primele cazuri de holeră au fost depistate în Pir Koh, un oraș montan din provincia Balochistan, în 17 aprilie. De atunci, peste 2.000 de persoane au fost infectate și șase au murit, a declarat Ahmed Baloch, medic în departamentul de sănătate al regiunii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Locuitorii din Pir Koh au reclamat că nu au acces la apă potabilă curată. Lipsa ploii din acest an a făcut ca iazurile din apropiere să se usuce, scrie digi24.ro Singura lor sursă de apă a fost o conductă care ruginise și contaminase alimentarea cu apă, a spus un localnic. „Oamenii sunt obligați să bea apă murdară”, a spus el.

Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a dispus să fie luate măsuri urgente pentru ca focarul de holeră din Pir Koh să fie redus. Armata a fost trimisă în zonă pentru a ajuta la amplasarea de rezervoare mobile de apă, astfel încât apa potabilă curată să ajungă la oameni, și pentru a înființa tabere medicale pentru tratarea bolnavilor.

Holera este o boală diareică acută care ucide mii de oameni în întreaga lume în fiecare an. Se transmite cu ușurință, prin consumul de alimente sau apă contaminată cu bacteria Vibrio cholerae. 

Oamenii de știință au avertizat cu privire la impactul sever al schimbărilor climatice asupra sănătății umane. Potrivit acestora, creșterea temperaturilor favorizează răspândirea agenților patogeni periculoși, cum ar fi holera.

Focarul de holeră a apărut în contextul în care Pakistanul se confruntă cu o criză gravă a apei și un val de căldură care a debutat mai devreme și despre care Departamentul de Meteorologie din Pakistan a transmis că afectează întreaga țară de la începutul lunii.

Jacobabad, unul dintre cele mai fierbinți orașe din lume, din provincia centrală Sindh, a atins 51 de grade Celsius duminică și 50 de grade Celsius cu o zi înainte. În oraș, temperaturile medii în această lună au fost în jur de 45 de grade Celsius.

Nu sunt așteptări ca valul de caniculă să dispară. Ministrul pakistanez pentru schimbări climatice, Sherry Rehman, a declarat luni că Pakistanul este una dintre cele mai vulnerabile zece state la schimbările climatice. „Aceasta este o criză existențială majoră, trebuie luată în serios”, a spus el pentru CNN.

În vara lui 2015, un val de căldură a ucis peste o mie de oameni în cel mai mare oraș al Pakistanului, Karachi.

Foto: wikimedia commons

Politica