miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. 50 de ani de la inaugurarea Hidrocentralei Porțile de Fier I

Sistemul Porțile de Fier I, una dintre cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa, aniversează astăzi, 16 mai 2022, 50 de ani de la inaugurare. Construcția, realizată împreună cu statul sârb, a început în 7 septembrie 1964 și a fost finalizată pe 16 mai 1972. Potrivit estimărilor, numărul persoanelor angrenate în construcția acestui proiect a atins 10.000 de oameni.

Discuțiile pentru începerea construcției s-au purtat încă din anul 1955. Statul român a prezentat ideea liderului iugoslav Iosif Broz Tito, iar la 7 septembrie 1964, Gheorghe Gheorghiu Dej şi Iosif Broz Tito au participat la punerea pietrei de temelie la Porţile de Fier I.

Prin construcţia Hidrocentralei Porțile de Fier I a fost creat și lacul de acumulare cu un volum de peste 2 miliarde de metri cubi şi o lungime de 120 de kilometri. Acesta include în principal zona Defileului Dunării cuprins între localităţile Baziaş şi Orşova. Pentru a putea fi realizată această construcție a fost necesară strămutarea de vetre și inundarea insulei Ada-Kaleh, scrie energie.gov.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Odată cu realizarea Sistemului Porțile de Fier I, diferența între nivelul biefului amonte și aval de baraj este de 20-35 de metri, în funcție de debitele Dunării. Capacitatea de trafic anual pentru ambele ecluze este cuprinsă între 37,2 milioane de tone și 52,4 milioane de tone. Lungimea totală a barajului este de 1.278 de metri, dintre care barajul deversor are 441 de metri, căderea nominală a apei fiind de 27,17 metri.

Porţile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, cu o puterea instalată totală de 2.235 de MW. Această capacitate este operată în mod egal de partea română şi de partea sârbă.

Sucursala Hidrocentrale Porțile de Fier administrează sistemele hidroenergetice și de navigație Porțile de Fier I și Portile de Fier II de pe Dunăre, dar și o centrală suplimentară cu două hidroagregate situata pe bratul Gogosu. Cu cei 1458,4 MW ai săi, Sucursala Hidrocentrale Porțile de Fier este sucursala cu cea mai mare putere instalată din Hidroelectrica.

Foto: wikimedia commons

Politica