joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Licitația pentru autostrada Craiova-Lugoj a fost anulată ilegal

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis să anuleze o licitație pentru proiectarea autostrăzii Craiova-Lugoj, la finalul lunii martie. Acest lucru s-ar fi întâmplat pentru că proiectul se suprapune cu altul, mai exact Craiova-Târgu Jiu.

Acum, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a decis că ministrul Transporturilor a anulat ilegal licitația inițială: „Anulează Raportul de anulare a procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică Elaborare Studiu de Fezabilitate «DRUM DE MARE VITEZĂ CRAIOVA – DROBETA TURNU SEVERIN – LUGOJ», nr. 24/3018/ 22.03.2022 și actele subsecvente acestuia, inclusiv adresele de comunicare nr. 21841/22.03.2022 și nr. 21834/22.03.2022, în termen de 15 zile de la comunicarea prezentei”, se arată în decizia CNSC din 12 mai 2022.

Fostul ministru Cătălin Drulă spune că anularea licitației nu face decât să întârzie și mai mult proiectul pentru a lega Oltenia de Banat printr-un drum rapid.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„CNSC a decis: ministrul anti-infrastructură Grindeanu a anulat ilegal licitația pentru SF-ul autostrăzii Craiova-Lugoj. Este incredibil cum poate acest om să încurce proiectele mari de infrastructură. Reamintesc că anul trecut, am făcut pentru prima dată în istoria de după ‘89, pași concreți pentru realizarea legăturii rutiere Craiova – Turnu Severin – Herculane – Caransebeș – Lugoj. Am lansat licitația pentru proiectarea acestei autostrăzi (un studiu de fezabilitate cu nivel mare de detaliu). Acum 3 luni, când eram aproape de semnarea contractului (mai era de rezolvat doar un ultim termen între participanți la Curtea de Apel), ministrul anti-infrastructură Grindeanu a decis să anuleze ilegal licitația. Pretextul: o relansează cu termen de realizare chipurile mai scurt cu câteva luni. O prostie colosală, în condițiile în care derularea unei noi licitații ia până la un an. Acum, noua licitație se va anula automat, pentru că cea veche se repune pe făgaș. Dar mai rău este că prin această manevră ilegală, până acum nu s-au obținut decât 3 luni de amânare. Răul făcut s-ar putea opri aici dacă Grindeanu nu decide să prelungească blocajul prin atacarea deciziei CNSC. Când nu știi să construiești, dărâmi ce-au făcut alții”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Inițial, cele două proiecte scoase la licitație de CNAIR în trecut aveau trasee orientative diferite. Când s-a lansat licitația pentru drumul de mare viteză (autostradă sau Drum expres) Craiova – Târgu Jiu, traseul orientativ era mult pe la est de Filiași și Târgu Jiu, scrie hotnews.ro.

În luna iunie a anului 2021 se anunța o „promisiune îndeplinită pentru Oltenia și Banat”, adică Drumul Expres care ar trebui să lege Craiova de Lugoj. Pentru acest obiectiv, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a reușit să lanseze licitația pentru proiectare, fiind vorba despre investiții de peste 150 de milioane de lei cu tot cu TVA.

Politica