Republica Moldova înregistrează primul caz de hepatită cu origine necunoscută la copii

Date:

În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii, a transmis joi ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco.

Copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.

„Probele la virușii hepatici cunoscuți sunt negative, fiind exclusă această etiologie, dar și alte cauze care determină afectarea ficatului. Pe moment cazul este considerat de etiologie necunoscută; copilul este în continuare în spital, în stare gravă, dar stabilă”, potrivit sursei citate.

Medicii continuă investigațiile, în conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a determina cauza simptomelor.

OMS a comunicat că până la 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări.

„Informațiile epidemiologice și clinice cu privire la această boală sunt încă puține. Până în prezent nu a fost identificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii.

În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control”, potrivit surse citate.

Ministerul Sănătății din Republica Moldova recomandă respectarea măsurilor de igienă personală – spălarea regulată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor.

Fiți vă rog atenți la semnele de manifestare a hepatitei acute – icter (culoarea galbenă a feței și sclerei), culoare întunecată a urinei, greață, vomă, dureri abdominale, diaree și adresați-vă medicului de familie sau la serviciul de urgență la apariția primelor simptome, a transmis Ala Nemerenco.

Foto: arhivă

Share post:

Popular

ULTIMA ORĂ
Recente

După zilele caniculare, vremea devine instabilă! Vor fi vijelii și grindină

Vremea va rămâne foarte caldă în următoarele două zile. Codul...

Alexandru Ișfan este încă pe lista CSU! La ce echipă și-ar dori jucătorul să presteze!

După ce au adus numai jucători liberi de contract,...

Pepe Bauza e netransferabil: „Am avut ofertă de 2 milioane și nu l-am dat”

Marele absent al derby-ului FCU - CSU este bijuteria...

Mehedinți. Jandarmii au scos un șarpe din canalizarea unei case

Jandarmii mehedințeni au scos un șarpe din canalizarea unei...