vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

FUTSAL. Jucător de la CFR’43, dorit în străinătate

Născut în capitala Belgiei, Bruxelles, la data de 05.11.2001, severineanul Alexandru Crăiașu – Ștetea a venit în România la 14 ani și, pe plan sportiv, a ajuns, conform specialiștilor, cel mai bun junior U19 din România, la futsal.
Cu toate acestea, nu are nici măcar o selecție la lotul național de futsal pentru juniori! Crăiașu a jucat fotbal, la juniori republicani, la Școala de Fotbal „Gică Popescu” Craiova, iar în prezent este legitimat la CS Recolta Dănceu, liderul neînvins din Liga 4 Mehedinți. Futsal a practicat în România la Liceul Tehnologic Craiova, alături de care a jucat în sezonul 2018-2019 în Campionatul Național U19, după care s-a transferat la CFR’43 Turnu Severin, pentru a progresa.
Jurnalul Olteniei  a luat legătura cu cel mai talentat junior din țară, iar Alex ne-a explicat povestea sa de viață.

Jurnalul Olteniei: Alex, când și cum te-ai apucat de fotbal?
Alex Crăiașu: M-am apucat de fotbal la vârsta de 8 ani, în Belgia. Totul a început într-un parc din Bruxelles, în timp ce mă jucam cu mingea, iar un antrenor al Academiei de Futsal “Schaerjosse” a venit la mine și mi-a propus să vin la antrenamente în sală.

De ce fotbal/futsal și nu alt sport, gen handbal, baschet, de exemplu?
Am ales fotbalul deoarece este sportul pe care îl practica și bunicul meu, el fiind unul dintre primii jucători ai echipei Recolta Dănceu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De ce ai optat și pentru futsal în paralel?
Am optat pentru futsal în paralel fiindcă am practicat mult timp în Belgia acest sport, fiind un sport foarte dinamic care necesită reflexe rapide, gândire rapidă și luarea de decizii rapide.

Care dintre cele 2 sporturi ți se potrivește mai mult și de ce?
Eu zic că mi se potrivește mai mult fotbalul în sală. Fiind un jucător tehnic, îmi depășesc ușor adversarii, iar asta este pe placul publicului.

Poți deveni campion și la județ și la futsal U19. Care ar fi bucuria mai mare?
La județ, Liga 4, putem spune că suntem în mare parte campioni. La futsal mai avem mult de muncă, dar prin muncă și dăruire nimic nu este imposibil. Pentru mine ar fi o realizare mai mare să fiu campion cu echipa orașului meu la futsal. Am arătat că suntem o echipă foarte bună și putem reuși această performanță.

Unde te vezi jucând peste un an?
Peste un an mă văd jucând la un nivel înalt în futsal, de ce nu chiar în Liga 1.

Din informațiile noastre ai mai multe oferte de afară și din țară. Ce ai prefera?
Da, am avut și am încă mai multe oferte din străinătate și chiar din Liga 1 din România, la futsal, mă refer. Momentan, vreau să mă axez pe campionatul U19, suntem calificați în FINAL 4, iar apoi din vară vom vedea unde o să joc din sezonul viitor.

Ești poate cel mai tehnic junior din țară, la futsal! Cu toate astea nu ai nici măcar o selecție la lotul național! De ce crezi că nu ai fost selecționat? 
Nu știu cum se fac aceste selecții… Este foarte dezamăgitor să vezi că o echipă, care e printre cele mai bune 4 din țară, are decât un jucător la lotul național! Eu cred că nu am fost selecționat pentru că cei de la lotul național au alții jucători preferați. Asta este părerea mea, fără să acuz pe nimeni.

Are CFR Turnu Severin forța să devină campioană națională? Ar fi cea mai mare surpriză din întreaga istorie a futsalului românesc, ca o echipă oarecum nouă să câștige un trofeu!
Cu siguranță CFR are forța să devină campioană națională. Am demonstrat asta și la Cupa României unde am ajuns până în semifinale. Sperăm să facem și o figură frumoasă la FINAL 4.

Are Recolta Dănceu forța să promoveze în Liga 3?
O să ne jucăm șansa. Eu sper să promovăm, chiar dacă o să fie foarte greu. Jucăm cu echipa din Ineu, iar județul Arad, fiind unul cu un buget foarte mare pe lângă cel din Mehedinți, și cu multe alte condiții, are prima șansă, dar mingea este rotundă, cum se spune.

Pe lângă echipa din Belgia, ai mai jucat futsal în România la Craiova! Cum a fost?
Da, dar echipa din Craiova era o echipă modestă, fără rezultate, care, probabil, din acest motiv s-a și desființat în 2019. Apoi am venit la CFR Turnu Severin, alături de care ne-am calificat în Liga Elitelor, împreună cu Viitorul Băleasa din grupa noastră, iar în Elită am apucat să jucăm doar 2-3 meciuri, după care campionatul s-a întrerupt din cauza pandemiei. Eu zic că ne calificam și atunci în FINAL 4, chiar dacă eram în grupă cu Odorhei și Deva. Sezonul 2020-2021 nu s-a mai disputat deloc, iar acesta este primul din istoria CFR Turnu Severin care este complet. Putem spune că suntem semidebutanți, dar cu toate acestea suntem între primele 4 echipe din țară, dar eu cred că putem fi primii, după ce se va disputa FINAL 4-ul, care se va juca la jumătatea lunii mai, la București. Am fost aproape să câștigăm și Cupa României, în februarie, dar am fost eliminați în semifinale de CFR Timișoara și se știe din ce cauză. Nu mai contează, a trecut, dar ne vom lua revanșa în campionat!

CFR 1943 Turnu Severin joacă sâmbătă, de la ora 13:00, în Sala Rapid din București, cu FK Odorheiu Secuiesc, în semifinalele Campionatului Național de Futsal U19. În cealaltă semifinală, se întâlnesc, de la ora 15:00, CFR 1933 Timișoara și Ceahlăul Piatra Neamț. Finala mare și finala mică se vor disputa duminică.

Politica