vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Implementarea Mega-Master Planului de apă și canal din județul Dolj este în grafic

Proiectului  Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Dolj este în plină desfășurare. Miercuri, primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile și directorul General al Companiei de Apă Oltenia, Alin Șuiu au fost prezenți la un eveniment în cadrul căruia s-a făcut o radiografie a implementării Master Planului de apă și canal în județul Dolj.

Proiectul are o valoare de 2.114.507.501,55 lei, investițiile planificate având ca obiectiv extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și apă uzată, pentru a se asigura un grad de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată apropiat de 100% în aria proiectului, și realizarea Firului II Isvarna – Craiova.

Facem o radiografie la zi a implementării mega-Master Planului de apă și canal în județul Dolj. Îi spun mega-proiect pentru că la momentul semnării era cel mai mare din România și, în momentul de față, este cel mai mare din Europa, ca și finanțare pe aducțiune de apă. Este proiectul de suflet al doamnei primar. În momentul de față suntem la peste 30% din implementare. Avem 22 de contracte de lucrări. Au fost, până acum, 21 adjudecate. Se lucrează pe 19 contracte. Mai avem un singur contract are este în evaluare. Este vorba despre contractu care prevede o lucrare de aducțiune cu apă din Dunăre în localitatea Bechet”, a declarat Alin Șuiu, directorul General al Companiei de Apă Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, s-a declarat încântat de proiect și este de părere că la finalizarea acestuia, multe probleme din județ vor fi rezolvate. Totodată, dificultatea executării proiectului nu a fost trecută cu vederea.

Cred că în urmă cu doi ani, când a început al doilea Master Plan al județului Dolj pe apă și canal, a fost cel mai mare contract din Europa pe apă și canal. Exceptând Craiova, acest contract rezolvă probleme în comune mari precum Maglavit, Bucovăț, Poiana, Breasta, Cârcea, Malu Mare, Calafat, Bechet, Ostroveni, Mischii și Ghercești. Sunt localități unde valoarea investiției depășea cu mult posibilitatea lor de a accesa fonduri europene. Master Planul doi rezolvă și probleme în comunități cum sunt în Calafat cu localitățile Basarab și Golenți. În primul Master Plan, încă 10 localități au beneficiat de apă și canalizare. Județul nostru nu putea să fie un județ cu o populați racordată la apă și canalizare într-o proporție mare. Vreau să subliniez că este un proiect extrem de dificil. Multe firme, multe licitații. Este o provocare. Sunt convins că va fi dus la capăt”, a spus președintele Consiliului Județean Dolj.

Lia Olguța Vasilescu nu și-a ascuns entuziasmul cu privire la Proiectului  Regional de Dezvoltare a Infrastructurii. Primarul Craiovei spune că se bucură foarte mult că de anul viitor va putea să bea apă de Isvarna, la robinet. Edilul a ținut să menționeze faptul că fără fonduri europene, astfel de lucrări nu se puteau realiza.

Eu sunt fericitul beneficiar al celui mai mare proiect european și, cu siguranță, cred că este cel mai mare proiect european din istoria acestui județ. Cred din toată inima că va fi finalizat la timp. Dacă nu se va finaliza la timp, adică în decembrie 2023, vom avea probleme. Va trebui să asigurăm finanțarea pentru ceea ce nu s-a executat în timp. Facem săptămânal ședințe la Primărie, ca să ne punem de acord cu constructorii, cu cei care vin să reabiliteze străzile, pentru că ne dorim să nu mai existe nicio stradă în Craiova care să nu fie asfaltată de anul viitor. Mă bucură foarte tare faptul că, de anul viitor, vom reuși să bem apă de Isvarna la robinet. Cred că este cel mai bun lucru care se putea întâmpla acestui oraș: să nu mai fie nevoie să cheltuim bani în plus pentru a ne alimenta cu apă, pentru a face diferite reparații la conducte. Dacă nu existau fondurile europene nu am fi reușit să ajungem aici. Sumele sunt foarte mari și vedem cât de greu este să asfaltăm doar după ce se introduce conducta”, a fost reacția primarului.

Politica