vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PSD susține schimbarea tratatelor UE, deși România a anunțat că se opune

PSD susține declanșarea procedurilor pentru modificarea tratatelor europene cu scopul de a face Uniunea Europeană mai echitabilă, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Aceasta, deși România și alte 12 țări au semnat un document prin care se opun unui astfel de demers.

“Parlamentul European a decis săptămâna trecută convocarea unei Convenții pentru modificarea tratatelor europene, ca urmare a solicitării venite din partea cetățenilor în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei. Sprijinim schimbarea modului în care funcționează Uniunea Europeană atât timp cât scopul este clar: ne dorim să clădim o Europă mai echitabilă și mai socială, mai apropiată de cetățeni, mai puțin birocratizată, care nu lasă niciun cetățean și nicio țară în urmă.

Așa cum este subliniat și în rezoluția legislativului european, ne dorim instrumente și mecanisme prin care Uniunea Europeană va putea cu adevărat să îi sprijine și să îi protejeze pe europeni în mod constant, dar și să acționeze eficient în contextul unor crize economice, pandemii sau conflicte”, a spus președintele-coordonator național PES activists România, eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Declarația a fost făcută la un eveniment organizat de PES activists România și Partidul Social Democrat, de Ziua Europei.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a explicat că prin revenirea Partidului Social Democrat la guvernare a fost readusă pe agendă dimensiunea socială, iar utilizarea resurselor europene a devenit o prioritate.

„România este un beneficiar important al apartenenței la Uniunea Europeană, iar solidaritatea a fost unul dintre pilonii pe care se bazează funcționarea acestei construcții. Pe plan intern, revenirea Partidului Social Democrat la guvernare a readus pe agendă dimensiunea socială, care a lipsit cu desăvârșire în ultimii ani. În acest sens, o bună parte din măsurile noastre sociale și pentru susținerea mediului de afaceri, incluse în programul Sprijin pentru România, sunt finanțate din fonduri europene. Asta ne dorim de la Uniunea Europeană, mecanisme prin care să-i protejăm pe cetățeni”, a spus Romașcanu.

Punctul său de vedere a fost întărit de vicepreședinta Parlamentului European, Evelyn Regner, prezentă la eveniment, care a subliniat importanța unei Europe care îi ajută pe cetățeni și care pune în prim-plan egalitatea de șanse.

„Mesajul cetățenilor a fost unul foarte clar: Uniunea Europeană trebuie să vorbească cu o singură voce! Îmi doresc, în viitor, o Europă în care echitatea, solidaritatea și egalitatea să fie principii-cheie. De aceea, salut lansarea programului Sprijin pentru România, susținut de Partidului Social Democrat, prin intermediul căruia sunt combătute inegalitățile și este sprijinită populația afectată de pandemie și de războiul de la graniță”, a spus ea.

13 țări se opun revizuirii tratatelor UE, afirmând că „nu exclud nicio opţiune în acest stadiu”, dar că vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după dialogul cetăţenesc.

„Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea unei astfel de proceduri”, scriu aceste ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat luni pe Twitter de Suedia, de asemenea, semnatară.

Difuzarea acestei scrisori comune coincide cu manifestările de Ziua Europei. Acestea au fost marcate cu discursuri în faţa Parlamentului European reunit la Strasbourg al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au spus că sunt de acord cu o revizuire a tratatelor pentru întărirea UE, transmite Agerpres.

În această zi au fost înaintate oficial şi propunerile rezultate în urma Conferinţei privind viitorul Europei, un amplu exerciţiu de consultare cetăţenească de un an.

Anumite propuneri, precum acordarea dreptului de iniţiativă legislativă Parlamentului European, solicitat de acesta, sau extinderea competenţelor UE în materie de apărare sau de sănătate, presupun o schimbare a tratatelor.

Ţările care se opun acestei perspective atrag atenţia asupra riscului unei „pierderi de energie” şi estimează că o revizuire a tratatelor „nu a fost niciodată un obiectiv” al Conferinţei.

„Avem deja o Europă care funcţionează” după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina şi „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, avertizează ei.

Propunerile cetăţenilor „nu trebuie instrumentalizate”, adaugă statele semnatare.

Foto: Facebook/Biroul Parlamentului European în România

Politica