Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Consiliul Naţional al Elevilor cere 4,7% din PIB pentru educație

Publicat

pe

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis un comunicat cu privire la adoptarea, de către Guvernul României, a Programului de Convergenţă 2022-2025, în care condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie şi solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare, astfel încât procentul alocat din PIB să crească până cel puţin la 4,7%, ridicându-ne astfel la media Uniunii Europene.

”Educaţia rămâne în sapă de lemn! În data de 4 mai 2022, Guvernul României a avizat memorandumul pentru aprobarea Programului de Convergenţă 2022-2025, ce urmează să fie transmis Comisiei Europene. Conform acestui document, iniţiat de Ministerul Finanţelor, Guvernul prevede cheltuieli cu educaţia de doar 2,3% – 2,4% din produsul intern brut al României”, se arată în comunicatul Consiliului Naţional al Elevilor.

Potrivit sursei citate, educaţie i-a fost alocat doar 2,28% din PIB, cea mai mică alocare din ultimii ani, deşi încă din anul 2007 a fost semnat un Pact Naţional pentru Educaţie, care includea un punct referitor la alocarea, de la bugetul de stat, a 6% din PIB pentru acest sector, iar Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 impune alocarea procentului amintit anterior de mai bine de 10 ani.

”Chiar dacă finanțarea educației reprezintă de foarte multă vreme un subiect intens dezbătut în societatea românească, guvernanții nu au reușit să înțeleagă cât de necesar este să schimbăm modul în care statul român se raportează la educație din punct de vedere al alocărilor bugetare. Subfinanțarea cronică a învățământului din România are efecte devastatoare asupra calității actului educațional din România, care se resimt din ce în ce mai tare de către elevii și profesorii români. De la infrastructura precară, lipsa unor investiții sustenabile, propagarea unor fenomene precum „fondul clasei” sau „fondul școlii” și până la limitarea capacității școlilor de a investi în formarea continuă a cadrelor didactice, toți acești factori vor pune din ce în ce mai multe piedici în implementarea unor reforme de substanță”, se mai arată în comunicat.

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie şi solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare, astfel încât procentul alocat din PIB să crească până cel puţin la 4,7%, ridicându-ne astfel la media Uniunii Europene.

„De la subfinanțare pleacă cele mai multe probleme ale sistemului de învățământ, care sunt (cel puțin în teorie) conștientizate inclusiv de către autoritățile centrale. Chiar și așa, soluțiile întârzie să apară și ceea ce se întâmplă acum nu reprezintă altceva decât o complacere într-o situație nocivă pentru educație. Deși ne dorim să ajungem în rând cu celelalte state europene în care calitatea actului educațional se ridică la standard înalte, tot ceea ce face Programul de Convergență este să îndepărteze România de Uniunea Europeană, din punct de vedere al interesului pe care îl acordă finanțării educației”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Foto: facebook/Consiliul Național al Elevilor

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.