joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Clădirile cu risc seismic, consolidate cu bani de la stat. Proiectul de lege adoptat de Guvern

Un act normativ care prevede măsuri mai eficiente privind consolidarea seismică a clădirilor, inclusiv a clădirilor publice, cu finanțare nerambursabilă și integrală, a fost adoptat, mirecuri, de guvern, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

„România este printre primele țări din Europa și printre primele zece la nivel mondial în ceea ce privește expunerea la cutremur. Avem peste 2.000 de clădiri în București și alte cel puțin 400 în țară care necesită consolidare seismică, acesta fiind motivul pentru care am creat astăzi cadrul legislativ necesar unei măsuri rapide în acest sens”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, citat de Mediafax.

Conform actului normativ adoptat, vor putea fi reabilitate clădirile cu risc seismic I și II, iar finanțarea va fi asigurată integral de Guvern.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programul este unul multianual, pentru a asigura rezultate, a spus ministrul.

„Consolidarea clădirilor cu risc seismic este un interes public, avem nevoie de rezultate în acest domeniu, iar legislația în vigoare s-a dovedit a fi ineficientă prin faptul că procesele au fost sistate și reluate în fiecare an. Am propus un program multianual pentru a ne asigura că vom avea un progres în acest sens”, a conchis Cseke Attila.

Acesta spune că este un pas important, având în vedere faptul că, în ultimele decenii au fost reabilitate doar câteva zeci de clădiri.

Suma alocată prin PNRR permite consolidarea seismică și, în același timp, reabilitarea energetică a acestor clădiri, iar fondurile au fost accesate integral în prima zi de lansare a apelurilor de proiecte. 350 de imobile pot fi reabilitate din cele 217 milioane de euro alocate, prin PNRR, de Ministerul Dezvoltării.

În premieră, vor fi incluse și clădirile publice, cum ar fi spitalele, școlile din clădiri multietajate sau clădirile monument istoric. Actul normativ adoptat este o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență și prevede reglementări pe baza cărora vor fi reabilitate clădirile cu risc seismic, cu finanțare nerambursabilă și în procent de 100%, asigurată de Ministerul Dezvoltării, din bugetul național și din PNRR.

Foto: arhivă

Politica