joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Certificatele de naștere, căsătorie și deces se vor obține online de anul viitor

Direcția pentru Evidența Persoanelor va începe la 1 iunie testarea sistemului digital pentru obținerea documentelor de stare civilă, o etapă importantă pentru eliminarea birocrației.

Autoritățile publice nu vor mai solicita din 2023 actele de stare civilă pentru anumite proceduri.

„Vă dau un exemplu. Când cetățeanul solicită, de pildă, înmatricularea în școală a minorului, el trebuie acum să aducă certificatul de naștere. Dar, de anul viitor, părinții vor depune o cerere, iar școala va avea acces digital la informația respectivă, fără ca părintele să mai aducă documentul fizic. Doar va face o cerere online”, afirmă Cătălin Giulescu, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit oficialului, la 1 iunie începe testarea sistemului digital.

„Testele se vor face la nivelul unui județ, care va fi desemnat în următoarele zile. 17 județe sunt deja la cheie, acum se lucrează inclusiv pentru București”, a precizat Giulescu, citat de libertatea.ro

Începând cu anul viitor, va fi lansat site-ul unde oamenii vor putea solicita documentele de stare civilă cerute de autorități, fără să mai fie nevoie de căutare fizică în arhive și de birocrație din partea instituțiilor.

De asemenea, va exista și un „site al cetățeanului”, unde orice român va intra și va descărca actele de stare civilă.

„Vom avea portalul pentru cetățean. Oamenii își vor deschide conturi, iar acum suntem la faza identificării soluțiilor. Cert este că acest site al cetățeanului va fi operabil anul viitor. Este un proiect complex, în care este implicat STS”, a completat acesta.


Politica