vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SRI: Avem informații că sunt români care activează pe lângă gruparea de hackeri pro-ruși Killnet

Anton Rog, directorul Cyberint, a declarat, marți, că SRI are informații despre un număr mai mare de români care activează în jurul grupării de hackeri pro-ruși Killnet, care operează atacurile cibernetice din ultima perioadă la adresa instituțiilor publice din România dar și la adresa unor instituții de media, printre care și Digi24.ro.

”Avem informații că sunt români care activează pe lângă această grupare – e mult spus activează, care sunt colateral pe lângă această grupare, care indică ținte, iar dacă nu indică ținte fac comentarii pro Rusia, împotriva României, împotriva Europei, împotriva NATO, împotriva Ucrainei, împotriva Guvernului României”, a spus Anton Rog, explicând însă că nu crede că acești români participă efectiv la atacurile cibernetice.

Directorul Cyberint a dezvăluit că SRI a contribuit și la identificarea românului din Marea Britanie, Ioan Feher, care opera în rețeaua Killnet și care a fost prins marți de polițiștii români și de cei britanici: ”SRI a contribuit cu informații la identificarea românului, poate și a altor români, o să vedem în perioada următoare, cu informații puse la dispoziția organelor de aplicare a legii din România. Acestea au avut și ele propriile lor informații, le-au coroborat, și împreună cu partenerul englez au făcut o descindere la domiciliul din Marea Britanie unde locuia românul”, a declarat Rog pentru Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acestuia, motivele pentru atacă cibernetic România sunt acelea că țara noastră, la fel ca toată partea civilizată și democratică a lumii, este împotriva războiului și sprijină în mod legal și în mod ferm Ucraina pentru a se proteja în acest război.

”Killnet afirmă că sunt o grupare de criminalitate cibernetică care nu au legătură cu guvernul Rusiei, trebuie să vedem dacă există sau nu și există o investigație.

Cei mai mulți dintre ei sunt de origine rusă, dar sunt și alții care comunică între ei în limba engleză. Putem să tragem concluzia că unii nu sunt neapărat ruși. Sunt o grupare pro-rusă care apără interesele Rusiei. Este treaba noastră să dovedim dacă această grupare este afiliată guvernului Rusiei. Afilierea înseamnă că este coordonată de unul sau mai multe servicii de informații din Rusia, sau este finanțată de guvernul rus. Interesul României este de a identifica membrii acestei grupări, cu numele lor, cu adresă, cu un cod unic de identificare, și în România, în alte state unde au fost astfel de atacuri, să ajungă să fie judecați, și eventual condamnați de către statele care au fost victimele unui astfel de atac. Unii dintre ei nu cred că înțeleg prea mult. Unii dintre ei sunt convins că o fac din teribilism fără să se gândească la consecințele penale”, a mai spus Anton Rog. 

Politica