joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bulgaria le cere cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova

Ministerul de Externe din Bulgaria a cerut cetățenilor săi să evite orice călătorie în Republica Moldova, iar cei care se află acolo să părăsească țara. Solicitarea vine ca urmare a deteriorării situației din Republica Moldova și împrejurimi, arată comunicatul de presă al MAE bulgar, citat de agenția de presă BTA.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reacționat spunând că măsura „face parte din protocolul de siguranță” al Bulgariei, urmare a incidentelor recente din Transnistria.

„În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări: anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre. Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, citat de Unimedia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anunțul MAE bulgar vine în contextul în care Rusia nu a exclus o intervenție în Transnistria în cadrul „etapei a doua a operațiunii speciale”.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația vorbitoare de limbă rusă este oprimată”, a susținut generalul Rustam Minnekayev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, citat de TASS.

Mai multe explozii au fost raportate luni în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, scrie hotnews.ro

​Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat,marti, finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău convocate în urma exploziilor care au avut loc luni și marți în Transnistria că datele pe care le are la acest moment arată că intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei.

„Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a spus Maia Sandu, arătând că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Politica