vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grecia acuză Turcia că încalcă dreptul internaţional: Survoluri masive ale bombardierelor turcești

Statul major elen a înregistrat recent o creştere masivă a survolurilor avioanelor de luptă turce, în unele cazuri bombardierele zburând deasupra insulelor greceşti la o altitudine de numai 300 de metri.

Miercuri, bombardiere turce au zburat deasupra a şapte insule greceşti locuite, inclusiv Insula Samos, care are aproximativ 33.000 de locuitori, relatează dpa, citată de Agerpres. În acest context, Ministerul de Externe al Greciei a transmis un comunicat în care vorbește despre „survoluri masive” şi acuză Turcia de „provocări inacceptabile, care încalcă dreptul internaţional şi de asemenea pun în pericol traficul aerian internaţional”.

Ankara a negat suveranitatea Greciei asupra mai multor insule din estul Mării Egee întrucât sunt militarizate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Turcia s-a plâns deja Naţiunilor Unite că militarizarea insulelor nu este conformă cu Tratatele de la Lausanne din 1923 şi de la Paris din 1947.

Pentru Grecia, încălcările masive ale spaţiului aerian sunt acum o surpriză, întrucât abia în martie prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au fost de acord să relaxeze relaţiile tensionate dintre cele două state NATO, mai scriu sursele citate.

Scopul a fost de a se evita o presiune suplimentară asupra flancului de sud-est al NATO pe fondul războiului din Ucraina.

Politica