marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut cu 24%

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut brusc după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, accentuând astfel și mai mult tensiunile în regiune, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității energetice a continentului și semnalează faptul că Moscova este dispusă să reducă și chiar să oprească importurile de energie dacă țările europene nu plătesc în ruble pentru combustibilii rusești, informează Bloomberg.

Astfel, cotațiile futures din Olanda s-au mărit cu 24% până la valoarea de 127,50 de euro pe MWh-oră, cel mai mare nivel din 1 aprilie.

Prețul gazelor în Europa crescuse deja cu până la 17% după ce Rusia a anunțat marți că a tăiat livrările de gaze spre Polonia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, iar sistarea livrărilor practic lasă UE fără posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva Moscovei în domeniul acestui tip de combustibil, scrie digi24.ro care citează Bloomberg. Mai mult, măsura luată de Rusia indică încă o dată că aceasta este dispusă să folosească energia ca o armă împotriva Europei pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

„Orice cumpărător care refuză noua procedură de plată riscă să rămână fără provizii”, a spus Katia Yafimava, cercetător la Institutul Oxford pentru Studiul Energiei.

Atenția se mută acum spre celelalte capitale europene, în special Berlin și Roma, care sunt mari importatoare de gaze rusești. Germania nu a oferit o reacție imediată, iar Italia a spus că monitorizează situația, potrivit Bloomberg.

Tranzitul de gaze spre Ungaria decurge conform planului și țara a făcut demersurile necesare pentru a face plata către Gazprom, a anunțat ministrul de externe Peter Szijjarto într-o postare video pe rețelele sociale.

În Polonia, contractul companiei de gaz PHNiG presupune livrarea a 10,2 miliarde de metri cubi pe an, echivalentul a 50% din cerere sau 60% din importuri, iar țara nu are în acest moment capacitatea de a înlocui acest volum, potrivit Jefferies.

Guvernul polonez a anunțat marți că are destule rezerve de combustibili pentru a face față perturbării importurilor. Bulgaria a spus că deține destule gaze pentru cel puțin o lună, potrivit ministrului bulgar al energiei.

Politica