joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Expert în energie atomică: Nivelul de radiații de la fosta centrală nucleară Cernobîl este „anormal”

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a mers marţi la centrala nucleară dezactivată Cernobâl, alături de o echipă de experţi ai AIEA pentru a „livra echipamente vitale” (dozimetre, combinezoane de protecţie etc) şi pentru a face „controale radiologice şi alte verificări”.

Ocuparea sitului centralei nucleare de la Cernobâl, în Ucraina, de către armata rusă între 24 februarie şi sfârşitul lunii martie, a fost „foarte, foarte periculoasă”, a denunţat şeful AIEA.

„Nivelul de radioactivitate este, aș spune, anormal”, a spus Grossi reporterilor la fața locului, fără a oferi cifre precise. „Nivelurile (de radioactivitate) au crescut în anumite momente când rușii aduceau echipamente grele în zonă și când au plecat”, a adăugat el, subliniind că AIEA monitorizează situația „zilnic”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Puțin mai devreme, șeful AIEA considerase „absolut anormală” și „foarte, foarte periculoasă” ocuparea sitului Cernobîl de către armata rusă, care a început pe 24 februarie și s-a încheiat pe 31 martie.

Uniunea Europeană a avertizat marţi, la 36 de ani de la explozia de la Cernobâl, în privința unei noi catastrofe nucleare în Ucraina pe fondul ofensivei ruse şi a cerut Moscovei să se abţină de la orice acţiune care să vizeze instalaţiile nucleare ucrainene.

Forţele ruse controlează centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, vizată de tiruri de artilerie care au provocat un incendiu în clădiri auxiliare, ceea ce a generat temeri privind un nou dezastru nuclear.

„Agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol securitatea nucleară pe continentul nostru”, au avertizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o declaraţie comună, potrivit Agerpres care citează France Presse.

Cei doi responsabili europeni au acuzat forţele ruse de „avarierea în mod imprudent a instalaţiilor” unor situri nucleare atacate.

„Ocuparea ilegală şi întreruperea operaţiunilor normale, în special prin împiedicarea rotaţiei de personal, compromit funcţionarea sigură şi în condiţii de securitate a centralelor în Ucraina şi cresc în mod considerabil riscul unui accident. Cu ocazia marcării accidentului de la Cernobâl din 1986, reiterăm cea mai mare îngrijorare a noastră cu privire la riscurile la adresa siguranţei şi securităţii nucleare cauzate de acţiunile recente ale Rusiei la situl de la Cernobâl”, au avertizat cei doi oficiali europeni”, au insistat ei.

Situată la 150 de kilometri nord de Kiev, la granița cu Belarus, centrala nucleară de la Cernobîl s-a confruntat, încă de la începutul ocupării sale de către ruși, cu întreruperi a rețelelor de electricitate și comunicații. Situl de la Cernobâl a căzut în mâinile ruşilor pe 24 februarie, în prima zi a invaziei lor, ceea ce a dus la întreruperi în reţelele de electricitate şi comunicaţii. Soldaţii ruşi s-au retras de acolo în 31 martie.

Ucraina are în funcțiune 15 reactoare în patru centrale aflate în activitate, pe lângă depozitele de deșeuri precum cel al centralei de la Cernobîl. Cea mai mare centrală nucleară este cea situată în Energodar, în apropiere de orașul Zaporojie, lovită marți de două atacuri cu rachete rusești, susțin ucrainenii.

Un reactor de la Cernobîl a explodat în 1986 contaminând o mare parte din Europa, dar în special Ucraina, Rusia și Belarus. A devenit o „zonă de excludere”, întrucât teritoriul, pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei, este încă puternic contaminat și este interzisă locuirea permanentă acolo.

Politica