joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Danemarca nu are „nicio intenție” să plătească gazul rusesc în ruble

Compania daneză Orsted ORSTED.CO nu a purtat un dialog cu Gazprom, cu care are un contract pe termen lung pentru gaz, de când Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească gazul în ruble, a anunțat marți, după ce Rusia a declarat că va opri aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria, relatează Reuters.

Rusia a amenințat că va întrerupe aprovizionarea țărilor care refuză să plătească gazul în ruble, dar Orsted a repetat că nu are „nicio intenție” să facă acest lucru.

„Nu am fost în dialog cu Gazprom Export de când au cerut, la 1 aprilie, să plătim în ruble”, se arată într-un comunicat, adăugând că Gazprom i-a cerut să răspundă înainte de sfârșitul lunii mai dacă Orsted intenționează să respecte cerința.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Grupul rus Gazprom va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunțat marți seară guvernul, invocând refuzul său de a se conforma noilor cerințe ale furnizorului.

Asta, după ce livrările de gaze rusești către Polonia au fost oprite din același motiv, scrie hotnews.ro

Moscova a avertizat Europa că riscă să fie tăiată aprovizionarea cu gaz dacă nu plătește în ruble. În martie, a emis un decret prin care propunea cumpărătorilor de energie să deschidă conturi la Gazprombank pentru a efectua plăți în euro sau dolari, care vor fi apoi convertite în ruble.

Comisia Europeană a spus că companiile ar trebui să plătească în continuare moneda convenită în contractele lor cu Gazprom – din care 97% sunt în euro sau dolari.

Marți mai devreme, Polonia a anunțat o listă cu 50 de oligarhi și companii ruse, inclusiv Gazprom, care vor fi supuse sancțiunilor în temeiul unei legi adoptate la începutul acestei luni care le permite înghețarea activelor. Legea este separată de sancțiunile impuse în comun de țările UE.

Politica