joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aeroportul Craiova. Realizarea unui nou terminal poate începe

Contractul care vizează proiectarea și execuția noului terminal al Aeroportului Internațional Craiova a fost semnat miercuri. La eveniment au participat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Managerul Aeroportului, Sorin Manda și reprezentantul asocierii de firme care au câștigat licitația, Cristian Erbașu.
Evenimentul a avut loc chiar în spațiul unde urmează să fie construit „Megaproiectul Consiliului Județean Dolj și al Aeroportului Internațional Craiova”, după cum declară Președintele CJ, Cosmin Vasile în ceea ce privește investiția de 100 milioane de euro.
„Este un contract de finanțare pentru extinderea și dezvoltarea Aeroportului din Craiova, un contract de aproape 100 milioane Euro. Acest contract aduce o nouă față aeroportului și o nouă perspectivă întregii zone. Avem în întreaga zonă a aeroportului un adevărat pol de dezvoltare economică. Avem un contract în execuție, de 15 milioane euro, cu drum perimetral și echipamente de securitate, avem în perspectivă demararea în High Teck Park a studiului de fezabilitate și sperăm noi, o investiție, cât mai repede a unui terminal intermodal pentru cargo și pentru tot ceea ce înseamnă transportul modal de marfă”, a declarat, la rândul său, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.
Managerul Aeroportului, Sorin Manda a vorbit la rândul său despre importanța proiectului care are ca perioadă de implementare 25 de luni. Totodată, acesta a menționat că terminalul este proiectat pentru două milioane de pasageri, de 4 ori mai mult decât la momentul actual, conform datelor oferite de reprezentanții aeroportului.
„Dacă în decembrie anul trecut am semnat contractul de finanțare și am dat drumul la licitație, în patru luni semnam contractul cu o asociere de firme serioasă. Sperăm ca la finalul celor 25 luni să inaugurăm noul terminal care este proiectat pentru două milioane de pasageri”
Nu în ultimul rând, reprezentantul asocierii de firme care au câștigat licitația, Cristian Erbașu a menționat că cele două companii care se vor ocupa de realizarea terminalului și-au asumat termenul scurt de execuție, iar proiectul va fi gata la timp.
„Sperăm ca acest termen scurt pe care ni l-am asumat să fie respectat și promitem că facem tot posibilul în acest sens, iar în doi ani, Craiova să aibă acest terminal modern și funcțional 100%”, a precizat și reprezentantul asocierii, Romeo Cristian Erbașu.
Conform președintelui CJ, Cosmin Vasile proiectul este finanțat din fonduri europene în valoare de peste 280,5 milioane de lei, fără TVA, și o cofinanțare asigurată de Consiliul Județean Dolj. Valoarea totală a proiectului este de aproape 480 de milioane de lei, inclusiv TVA. Proiectul are peste 20 de obiective și anume: terminal de pasageri; Parcare, drumuri de acces și centrală fotovoltaică; Amenajarea suprafeței nivelate a benzii pistei și amenajarea ariei de siguranță (RESA); Amenajarea suprafeței nivelate a benzii căii de rulare; Asigurarea suprafețelor de protecție îngropate; Gard perimetral de securitate; Drumuri rutiere de acces și drumuri tehnologice; Platforme antisuflu; Puncte de acces și control; Poziție izolată de parcare pentru aeronave aflate în situații de criză, acte de intervenție ilicită (APRON 2); Platforma de degivrare aeronave APRON 3; Platforma de îmbarcare-debarcare APRON 4-; Cale de rulare Alfa (TWY A); Cale de rulare Foxtrot (TWY F); Platformă de întoarcere pe pistă; Suprafață deservire echipamente handling; Mijloace aeroportuare, echipamente și sisteme de control securitate; Centrală termică; Post transformare; Gospodărie de apă și incendiu; Zonă transfer pasageri.

Politica