marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Istoria șervețelelor umede. Când au apărut și ce tipuri există!

Cine nu a folosit vreodată un șervețel umed? Acestea sunt utilizate la scară largă de către majoritatea oamenilor și se bucură de o popularitate imensă, mai ales când vine vorba de igiena bebelușilor.

Americanul Arthur Julius este văzut ca inventatorul șervețelelor umede (Wet-Nap), un nume încă utilizat pentru produs. Acesta a înregistrat marca în 1958. Julius și-a dezvăluit invenția la Salonul Național de Restaurant din 1960 din Chicago și în 1963 a început să vândă produse Wet-Nap către Colonelul Harland Sanders și să fie distribuit clienților din Kentucky Fried Chicken (KFC).

90% din șervețelele umede de pe piață sunt produse nețesute facute din poliester sau polipropilenă. Materialul este umezit cu apă sau alte lichide (de exemplu, alcool izopropilic) în funcție de aplicații. Materialul poate fi tratat cu balsamuri, loțiuni sau parfum pentru a regla proprietățile tactile și olfactive. Conservanți precum metilizotiazolinona sunt utilizate pentru a preveni creșterea bacteriană sau fungică în ambalaj. Șervețelele umede sunt pliate și puse în pachetul de dimensiuni de buzunar sau într-un dozator de cutie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Șervețelele umede pot servi în mai multe scopuri personale și de uz casnic. Deși este comercializat în principal pentru ștergerea fundului sugarilor înainte de schimbarea scutecelor, nu este neobișnuit ca consumatorii să folosească produsul și pentru a curăța podelele, scaunele de toaletă și alte suprafețe din jurul casei. Părinții folosesc, de asemenea, șervețele umede pentru ștergerea vărsăturilor bebelușului și pentru a curăța mâinile și fețele acestora.

Șervețelele pentru bebeluși sunt șervețele umede utilizate pentru curățarea pielii sensibile a sugarilor. Acestea conțin ingrediente de curățare ușoare până la „produse de curățare” pe bază de alcool. Originea șervețelelor pentru bebeluși a venit cel mai probabil la mijlocul anilor 1950, întrucât mai mulți oameni călătoreau și aveau nevoie de o modalitate de curățare din mers. Una dintre primele companii care le-a produs a fost o companie numită Nice-Pak. Au făcut o cârpă de hârtie de dimensiunea șervețelului, saturată cu un produs de curățare parfumat pentru piele. Rockline Industries din Sheboygan, Wisconsin a continuat să fie primul care a inovat primul pachet de reumplere a șervețelelor pentru copii și pachetele pop-up care au devenit obișnuite pe piață.

Șervețelele Pampers au apărut pe piață în 1990. Pe măsură ce tehnologia de producere a șervețelelor s-a maturizat și a devenit mai accesibilă, au început să apară mărci mai mici. În anii 1990, majoritatea supermarketurilor precum Kmart și Wal-Mart aveau propria lor marca de șervețele. După această perioadă a existat un boom în industrie și multe mărci locale au început să producă.

Unii părinți care doresc să economisească bani în plus, folosesc șervețele care pot fi pre-îmbibate gata de utilizare sau ude, după cum este necesar. Cârpele sunt umezite fie doar cu apă, soluție comercială de ștergere sau soluții de casă. Unii părinți preferă să folosească doar apă sau propriile soluții de casă, deoarece pot controla ingredientele folosite pe pielea copilului. Unii părinți consideră că șervețelele din pânză sunt mai eficiente la curățarea pielii decât șervețelele comerciale de unică folosință datorită naturii lor texturate.

În decembrie 2018, o companie din Noua Zeelandă a lansat prima alternativă de ștergere umedă și pentru bebeluși din țară, BDÉT Foam Wash, care transformă hârtia igienică obișnuită într-o ștergere igienică de curățare. Ștergerea 100% lavabilă, fabricată din 98,9% ingrediente naturale și a fost aprobată în condiții de siguranță pentru spălare de către cel mai mare furnizor de rețele de apă uzată și canalizare din țară, Watercare. Speranța lor este să elimine cantitatea de șervețele de plastic care cauzează daune mediului în fiecare an la nivel global.

Igienă personală

Șervețelele umede se regăsesc adesea la tacâmurile oferite în restaurante. Ele au început să fie comercializate ca o alternativă de lux la hârtie igienica până în 2005 de companii precum Kimberly-Clark și Procter & Gamble. Acestea sunt distribuite în toaletele restaurantelor, stațiilor de service, cabinetelor medicilor și în alte locuri cu uz public.

Șervețelele umede au găsit, de asemenea, o utilizare în rândul vizitatorilor festivalurilor de muzică în aer liber, în special a celor care au ca alternativă dușurile comunale. În Asia de Sud-Est, șervețelele umede sunt adesea vândute din frigidere pentru a oferi un efect răcoritor.

Tampoane de curatare

Tampoanele de curățare sunt bureți din fibre care au fost înmuiați anterior cu apă, alcool și alte ingrediente active pentru o utilizare specifică. Sunt soluții simple și convenabile pentru eliminarea murdăriei sau a altor elemente nedorite.

Există diferite tipuri de tampoane de curățare oferite de industria de înfrumusețare: tampoane demachiante, tratamente anti-spot și tampoane anti-acnee care conțin de obicei acid salicilic, vitamine, mentol și alte tratamente.

Tampoanele de curățare pentru prevenirea infecției sunt de obicei saturate cu alcool și sunt împachetate în pachete sterile. Mâinile și instrumentele pot fi dezinfectate cu aceste tampoane în timpul tratamentului rănilor. În acest scop sunt adesea incluse tampoanele de curățare pentru dezinfectare. De la izbucnirea H1N1 vânzările de șervețele umede impregnate și geluri individuale în plicuri și rucsacuri au crescut dramatic în Marea Britanie, după sfatul guvernului de a menține mâinile și suprafețele curate pentru a preveni răspândirea germenilor.

Șervețele industriale

Șervețelele industriale au capacitatea de a curăța o gamă largă de substanțe, unelte și suprafețe, inclusiv: murdărie, grăsime, vopsele și acoperiri pe bază de ulei și apă, adezivi, etanșanți siliconici și acrilici, spumă poli, epoxidică, ulei, gudron și multe altele.

Analgezic

Există tampoane de ameliorare a durerii care picură cu alcool și benzocaină. Aceste tampoane sunt bune pentru tratarea zgârieturilor minore, a arsurilor și a mușcăturilor de insecte. Dezinfectează rănirea și, de asemenea, ușurează durerea și mâncărimea.

Îngrijirea animalelor de companie

Astăzi se pot găsi șervețele umede pentru îngrijirea animalelor de companie, de exemplu tampoane pentru curățarea ochilor, urechilor sau dentare (cu acid boric, clorura de potasiu, sulfat de zinc, borat de sodiu) pentru câini, pisici, cai și păsări.

Sănătate

Șervețele medicale umede sunt disponibile pentru diverse aplicații. Acestea includ șervețele umede cu alcool, clorhexidina (pentru dezinfectarea suprafețelor și dispozitivelor medicale neinvazive) și șervețele sporicide. Șervețele medicale pot fi utilizate pentru a preveni răspândirea agenților patogeni precum norovirus și Clostridium difficile.

Efect asupra sistemelor de canalizare

Companiile de gestionare a apei cer oamenilor să nu spele toaletele cu șervețele umede, deoarece acestea pot provoca blocaje de canalizare cunoscute sub numele de fatbergs.

De la mijlocul anilor 2000, șervețelele umede, cum ar fi șervețelele pentru bebeluși, au devenit mai frecvente pentru utilizare ca alternativă la hârtie igienica în țările bogate, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit. În plus, unele mărci de șervețele conțin alcool, care pot ucide bacteriile și enzimele responsabil de descompunerea deșeurilor solide în fosele septice.

Politica