joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum îmi pot încărca mașina electrică?

Mașinile electrice devin din ce în ce mai populare în rândul automobiliștilor. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece, în comparație cu mașinile convenționale, acestea au multe avantaje. Cea mai importantă este respectarea absolută a mediului. O mașină electrică nu emite gaze de eșapament, care sunt dăunătoare pentru mediu, pentru oameni. Un alt avantaj incontestabil este absența costurilor cu combustibilul. Este posibil să încărcați bateria de la rețeaua electrică și, dacă o faceți noaptea, puteți reduce semnificativ acest element de cost. Și, bineînțeles, nu trebuie uitate confortul și manevrabilitatea mașinilor electrice.

TIPURI DE STAȚII DE ÎNCĂRCARE PENTRU VEHICULE ELECTRICE

Există mai multe tipuri de stații de încărcare. Există standarde americane și europene. Să le analizăm separat.

Imagine a stației de încărcare de pe site-ul www.autodoc24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

În SUA, stațiile de încărcare electrică sunt împărțite în trei tipuri principale – nivelurile 1, 2 și 3.

  • Primul. Acestea sunt dispozitive obișnuite. Într-o oră, acestea vor reîncărca o mașină cu o baterie electrică pentru aproximativ 40 km de condus. Este nevoie de aproximativ 8 ore pentru a reîncărca complet o baterie electrică.
  • Al doilea. Aceste stații funcționează de la o rețea electrică convențională. Capacitatea acestora este dublă față de cele anterioare. Încărcarea durează până la 6 ore.
  • A treia. Cele mai rapide stații de încărcare. Tensiune – 480 V, putere – până la 135 kW. Astfel de dispozitive sunt rareori întâlnite în țările europene.

Încărcătoarele europene pentru vehicule electrice sunt împărțite în 4 tipuri. Clasificarea nu se bazează pe nivel, ca în cazul încărcătoarelor din SUA, ci pe mod.

  1. Modul 1. Acestea se caracterizează prin cea mai mică putere, sunt alimentate de la rețea. Este nevoie de aproximativ 12 ore pentru conectare. Este rar folosit pentru mașinile moderne.
  2. Modul 2. Dispozitiv standard, poate fi utilizat atât acasă, cât și la benzinării.
  3. Modul 3. Cel mai puternic dintre cele potrivite pentru dispozitivele alimentate cu curent alternativ. Conectorii utilizați sunt de tip 1 și 2. Se încarcă până la 4 ore.
  4. Modul 4. Încărcare de mare viteză, alimentată cu curent continuu. Poate încărca o baterie până la 80% în jumătate de oră.

CLASIFICAREA STAȚIILOR DE ÎNCĂRCARE ÎN FUNCȚIE DE TIPUL DE CAPACITATE

Există trei categorii în această clasificare:

  • Pentru rețelele casnice cu 230V AC, până la 16A. Nu este neobișnuit să găsim astfel de stații sub numele de „cablu”, datorită incintei lor mici.
  • Pentru încărcătoare rapide care utilizează o rețea de 230/400V AC de la 16 la 40A.
  • Încărcător rapid sau „Supercharger”. Vehiculele hibride sunt încărcate în cel mai scurt timp posibil cu curent continuu. Alimentarea cu energie electrică este furnizată la baterie, ocolind invertorul. Echipamentul este de dimensiuni mari și are o putere mare, de până la 400 kW.

Politica