joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rusia spune că a trimis Ucrainei o ofertă de pace

Rusia a predat Ucrainei un proiect de pace, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În prezent, proiectul nostru de document care include formulări absolut clar elaborate a fost înmânat părții ucrainene. Mingea este în curtea lor, așteptăm un răspuns”, a declarat Peskov miercuri, potrivit Interfax.

Agenția TASS scrie că purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că momentul primirii unui răspuns depinde de partea ucraineană și că Moscova nu a stabilit un termen-limită pentru acesta.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am spus în repetate rânduri că dinamica activității părții ucrainene lasă de dorit, așa că ucrainenii nu manifestă prea multă înclinație să intensifice procesul de negociere”, a afirmat Dmitri Peskov.

Acesta nu a făcut precizări legate de condițiile cerute de Rusia pentru încheierea conflictului sau dacă acestea s-au schimbat.

O primă variantă a unui acord de pace a fost redactată de negociatorii Moscovei și ai Kievului la jumătatea lunii martie, Rusia cerând ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia, scrie hotnews.ro

Oficialii ucraineni au afirmat însă că acest document obținut de jurnaliștii de la The Financial Times prezintă doar cererile părții ruse și că Kievul solicită o încetare imediată a focului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul său ca premisă pentru încheierea unui acord.

Moscova nu a îndeplinit niciuna din aceste cereri deși la sfârșitul lunii martie, când a anunțat retragerea trupelor sale din regiunea Kievului și a Cernihivului, afirma că aceasta a fost făcută în semn de bunăvoință față de partea ucraineană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 15 martie că Ucraina este dispusă să renunțe la intrarea în NATO iar la sfârșitul lunii trecute, după runda de negocieri care a avut loc în Turcia, a spus că Kievul își va asuma și statutul de neutralitate în schimbul unor garanții de securitate.

Politica