vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A intrat în vigoare legea care reglementează concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea persoanelor cu afecţiuni oncologice

Prevederile Legii 24/2022, care reglementează concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea persoanelor cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, act normativ aprobat la jumătatea lunii februarie a acestui an, intră, sâmbătă, în vigoare. Legea prevede că persoana care însoţeşte pacientul cu afecţiuni oncologice la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru o perioadă de cel mult 45 de zile într-un an calendaristic, notează news.ro.

Legea nr. 24 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost aprobată de Parlament în 15 februarie 2022, actul normativ prevăzând intrarea în vigoare la două luni de la data publicării.

Conform actului normativ, asiguratul care însoţeşte pacientul cu afecţiuni oncologice la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru cel mult 45 de zile calendaristice, în interval de un an, pentru un pacient.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei acordate în acest caz este de 85% din baza de calcul pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind suportată integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza de certificat medical eliberat de medicul specialist, iar costurile serviciilor furnizate de psiholog se vor suporta din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Legea prevede, de asemenea, că Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a modifica protocolul oncologic pentru a include costurile necesare aferente în Programul naţional de oncologie.

Politica