sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pensiunile din Oltenia, pline de Florii și Paște

Ca în fiecare an, unii doljeni vor petrece Sărbătorile Pascale în stațiunile de pe Valea Oltului, la Dunăre, sau zonele muntoase din Oltenia, precum Rânca. Nici de această dată stațiunile nu duc lipsă de clienți, majoritatea camerelor fiind ocupate cu mult timp înainte. Atât de ocupate încât excursioniștii rămași pe dinafară de Paște au ales să petreacă de Florii.

Stațiunile de pe Valea Oltului par în continuare principala țintă pentru olteni atunci când vine vorba de Paște. Atracții precum Mănăstirea Cozia au făcut ca stațiunile din Vâlcea să fie aproape pline în ceea ce privește cazarea. Pensiunile din clasicul trio Călimănești – Căciulata și Olănești sunt la limita maximă cu cazările, mai mulți proprietari menționând că primesc minim 10 telefoane pe zi în urma cărora li se solicită camere.

„Înainte să vorbesc cu dumneavoastră m-au sunat niște tineri din Craiova care voiau cazare. Erau 12 oameni, care doreau 6 camere, evident în același loc. Eu le-am spus că din punctul meu de vedere este un vis să găsească undeva. Majoritatea suntem nevoiți să refuzăm și cupluri de două persoane, eventual cu un copil, pentru că nu prea mai sunt camere. De fiecare dată mai sunăm și la prieteni pentru cei care doresc cazare și mereu răspunsul este același, ocupat tot”, a spus un proprietar de pensiune din Călimănești.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ultimul val de Covid, întâia noapte de excursii

La prima vedere, conform proprietarilor de pensiuni, cererea este ceva mai mare decât anul trecut. Aceștia spun că unul dintre motive îl reprezintă chiar ridicarea stării de alertă și aparenta dispariție a Covid-19. Efectul psihologic al ridicării tuturor restricțiilor a avut un efect inclusiv în dorința oltenilor de a pleca la plimbare.

„Avem totul full de ceva timp. Rezervările s-au făcut de la începutul lunii martie, cel puțin atunci a venit un val de solicitări. Cumva, după ridicarea stării de alertă ne-am trezit cu pensiunile din ce în ce mai aglomerate. O fi fost ceva psihologic, pentru că de atunci n-am avut niciun weekend liber. În ceea ce privește Paștele, avem camerele ocupate de vreo lună și încă ne sună oameni și nu numai din Oltenia. Noi suntem o pensiune mai modestă în privința prețurilor, dar să știți că și la cele mai de lux, să zic așa, e la fel de plin”, a spus un proprietar de pensiune de pe Valea Oltului.

Nu doar stațiunile de pe Olt sunt pline anul acesta de Paște. Peisajul de la malul Dunării din stațiunile mehedințene au fost o altă atracție turistică pentru sărbători. Pensiunile din Dubova sau Eșelnița vor fi și ele pline până la refuz. La un prim test făcut în acest sens, solicitările de cazare pentru mai mult de 2 persoane au fost refuzate de absolut toate locațiile de pe malul Dunării, motivul fiind același. Totul este ocupat încă din martie. Turiștii spun că s-au obișnuit să-și facă rezervările cu mult timp în urmă, unii dintre ei chiar de la Paștele trecut.

„Noi suntem 8 colegi care am hotărât așa, pe ultima sută de metri să plecăm undeva de Paște. Spun undeva pentru că am schimbat cel puțin 3 itinerarii până am găsit ceva liber. Practic a trebuit să închiriem o vilă întreagă, mai multe spații de cazare decât am fi avut nevoie, că să ne putem caza. De pe Valea Oltului am ajuns la Dunăre. Proprietarii de pensiuni au încercat tot felul de variante să ne ajute, chiar și cele impracticabile precum cazarea noastră în locații diferite, la capete opuse ale stațiunii”, a spus amuzat un craiovean de 36 de ani.

În ceea ce privește costurile vacanței de Paște, prețurile diferă de la o pensiune la alta, în funcție de condiții dar și de număr de excursioniști. De la camere simple pentru două persoane, care arată decent și nu depășesc 100 – 120 de lei, până la pensiuni unde nu există camere sub 300 de lei, condițiile nefiind foarte diferite. Cu toate acestea nici cele la prețuri mai mari nu au rămas libere.

Nu petrecem de Paște, petrecem de Florii

Printre oltenii care n-au reușit să găsească o cazare pentru a petrece Paștele în afara orașului se numără inclusiv oameni care și-au schimbat planurile și au preferat să rezerve camere de Florii. Turiștii spun că n-au avut de ales și că din moment ce n-au găsit nimic liber în zilele Paștelui, au decis să meargă în vacanță de Florii.

„Câteva zile la rând am sunat pe la diverse pensiuni și n-am găsit nimic liber pentru Paște. Așa că, până la urmă ne-am zis, de ce să nu mergem cu o săptămână înainte? La urma urmei pe noi ne interesează să prindem vreme bună și Floriile sunt o sărbătoare importantă. Avem prieteni care au fost în aceeași situație și pentru că nu au găsit liber de Paște au preferat să caute la o săptămână după. Dar ce credeți, atunci este 1 mai”, a spus hilar un craiovean de 46 de ani.

În aceeași situație sunt și mulți proprietari de pensiuni care susțin că au existat turiști care după ce s-au plâns că nu găsesc nimic liber pe Paște se vor reorienta către Florii sau 1 Mai.

„Avem ocupat totul până în mai. Oamenii au sunat să rezerve de Paște, dar pentru că era totul ocupat, s-au reorientat, majoritatea către Florii. Alții au rezervat pentru 1 mai, chiar și mai departe. Evident, noi nu avem o problemă cu asta. Clienți să fie”, a spus un alt proprietar de pensiune de la malul Dunării.
Așadar, profitând de vremea frumoasă și de lipsa stării de alertă cu care abia se obișnuiseră, oltenii profită la maxim de trio-ul Florii – Paște – 1 Mai, iar fericirea acestora o împărtășesc cu siguranță și proprietarii pensiunilor arhipline.

Politica