sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pompierii mehedințeni au intervenit în acest weekend

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în acest weekend, pentru stingerea a cinci incendii, salvarea victimelor a patru accidente rutiere, asigurarea zonei la un meci de fotbal, dar și pentru acordarea asistenței medicale unui număr de 37 de persoane, care au solicitat ajutorul apelând numărul unic de urgență 112.

De asemenea, pentru a preîntâmpina apariția unor situații de urgență la nivelul unităților spitalicești din județul Mehedinți, cadrele ISU au desfășurat activități de verificare a concentrației de oxigen din secțiile COVID.

Salvatorii au acționat, în acest weekend, la patru accidente rutiere, trei produse pe raza localităților: Buicești, Șimian și Jiana Mare, iar unul în localitatea Mehadia, unde au intervenit în sprijinul ISU Caraș-Severin. Accidentele s-au soldat cu nouă victime, dintre care două decedate. Șapte persoane au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD și SAJ la locul evenimentelor, ulterior  fiind transportate la spital, în stare de conștiență.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pompierii au intervenit și pentru localizarea și stingerea a cinci incendii izbucnite la vegetaţie uscată, pe raza a localităților: Cotoroaia, Jirov, Orșova (2) și Poroina, unde flăcările au cuprins circa 37 de hectare de teren, ca urmare a nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor de către cetățeni.

Facem apel la aceștia să conștientizeze că focul, scăpat de sub control, poate produce nu doar pagube materiale însemnate, ci poate pune în pericol sănătatea și chiar viața persoanelor. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se extind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi consi-derabile pentru a opri propagarea arderilor”, potrivit ISU Mehedinți.

De la începutul acestui an, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 318 incendii izbucnite la vegetație uscată și litieră, care au cuprins peste 2200 de hectare. La nivelul județului Mehedinți, a fost înregistrată și o victimă, un bărbat care a suferit arsuri în urma unui incendiu izbucnit pe raza localității Noapteșa din comuna Șișești.

Atragem atenția cetățenilor că în condiții de vânt puternic, flăcările își pot schimba direcția, riscând să se propage la gospodării. Rugăm cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este STRICT INTERZISĂ dacă nu se impune ca măsură fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”, conform sursei citate.

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizare, ISU Mehedinți reamintește cetăţenilor că arderea se execută:

–  în condiţii meteorologice fără vânt;

–  numai pe timp de zi, sub supraveghere permanentă;

–  în zone, care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii.

De asemenea, cetăţenii trebuie să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii și să nu părăsească locul arderii înainte de stingerea completă a focarelor.

Totodată, facem precizarea că arderea resturilor vegetale, a deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc deschis – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500 lei”, a mai adăugat sursa citată.

Politica