joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marian Jean Marinescu: Cu ce înlocuim gazul rusesc? Este foarte complicat

Vineri a avut loc în casa Consiliului Județean (CJ) Dolj Conferința Națională „Romania, Puterea Verde”. La eveniment au luat parte mai mulți oameni politici, precum Alin Seserman, secretar de stat în Ministerul Mediului. În cadrul conferinței, eurodeputatul PNL Marian Jean Marinescu a vorbit despre țări precum Germania sau Italia, cărora le este foarte dificil să înlocuiască gazul rusesc, dar că se caută diverse alternative.

„Se pune întrebarea cu ce înlocuim gazul rusesc? Este foarte complicat pentru unii. De exemplu, sunt zone în Germania care au o singură conductă: din Rusia, direct. Nu sunt legaţi la reţeaua naţională. Italia este şi ea dependentă foarte mult de gazul rusesc, dar a anunţat că va încerca alte alternative. Ceea ce se discută în acest moment este de a se mări producţia la exploatările existente în special în Norvegia, în Olanda şi de a se sprijini noi resurse alternative”, a spus Marinescu la conferinţa naţională „România, putere verde”, eveniment organizat cu prilejul Lunii Pădurii de către Asociaţia „Viitor pentru Oltenia”, a spus eurodeputatul Marian Jean Marinescu.

Referitor la țara noastră, Marinescu a declarat că prețurile la energie nu au crescut doar din cauza schimbărilor de pe piață, ci ceva mai mult, motiv pentru care a insistat ca inclusiv Comisia Europeană să facă cercetări în acest sens.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Se spune că au crescut (n. red. – preţurile la energie) din cauza combustibililor fosili, însă criza a început în Franţa, care are 65% nucleară şi doar 25% gaz. Mixul energetic european din Eurostat arată că 20% este gaz. Deci, după părerea mea, distribuitorii de energie electrică au profitat de acest lucru şi au mărit foarte tare preţurile. În momentul în care ai nişte preţuri de 3 ori sau de 4 ori mai mari, asta înseamnă că anul trecut ai fost în faliment. Eu înţeleg că ridici preţul, fiindcă ai nişte probleme, dar nu de 3 ori sau de 4 ori. S-a aliniat probabil preţul la preţul gazului şi s-a vândut şi energia regenerabilă din cel mai mare parc din Europa la acelaşi preţ şi atunci s-a ajuns la aceste preţuri. Cred că în cel mai scurt timp apare un studiu al Comisiei Europene pe această situaţie, pentru că am cerut insistent să existe o investigaţie să vedem dacă preţurile sunt chiar din cauză de piaţă sau din alte motive”, a adăugat Marinescu.

În ceea ce privește Green Deal, pactul European care vizează printre altele ajungerea în 2050 la zero emisii de gaze cu efect de seră, Marinescu a menționat că în 15-20 de ani totul va fi electric, dând exemplu investițiile slabe inclusiv din cel mai mare cartier al Craiovei.

„Green Deal-ul are o componentă foarte importantă, care este energia electrică şi se pare că de acum în 15-20 de ani totul va fi electric. Eu cred că dacă luăm cartierul Craioviţa Nouă (n. red. – cel mai mare cartier al municipiului Craiova) şi schimbăm tot ce este pe gaz pe electric, nu rezistaţi cu reţelele, pentru că, după opinia mea de cetăţean, nu aţi modernizat la cât trebuia să modernizaţi de când sunteţi proprietar pe aceste reţele. Dar să le aduceţi la nivelul să alimentaţi totul electric, trebuie să investiţi. Până la urmă tot noi vom plăti, este evident, dar măcar să începeţi, pentru că altfel cred că lucrurile se vor duce foarte rapid şi vă treziţi că toată lumea are o maşină la încărcat şi reţeaua nu rezistă”, a conchis europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Politica