vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Macron și Le Pen, în turul doi al prezidenţialelor din Franţa

Principalii doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Franţa, actualul şef al statului, centristul Emmanuel Macron, şi politician de extremă-dreapta Marine Le Pen, s-au calificat duminică în finală prezidențială din 24 aprilie.

În primul tur de scrutin, preşedintele Emmanuel Macron şi populista de dreapta Marine Le Pen au obţinut cele mai multe voturi dintre cei 12 candidaţi care au intrat în cursa pentru Palatul Élysée. Potrivit rezultatelor date publicităţii după închiderea secţiilor de vot, Macron a întrunit 28,5 la sută din voturi iar Le Pen 23,6 procente.  

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut un discurs după rezultatul alegerilor. Liderul de la Elysee a urcat pe scenă întâmpinat de aplauzele susținătorilor săi.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

În discursul său, le-a mulțumit francezilor care l-au votat, precum și candidaților care i-au fost împotrivă, dar au cerut susținătorilor să-l susțină după această seară.  

„Am fost peste 36 de milioane pentru a ne afirma acest drept de vot”, a reacționat președintele în funcție Emmanuel Macron în primul discurs după rezultatul primului tur al alegerilor. „Încrederea voastră mă onorează, mă obligă și mă angajează”, a transmis liderul de la Elysee.

Macron le-a cerut alegătorilor francezi să-l voteze pentru a împiedica extrema dreaptă să preia puterea în Franța, scrie digi24.ro

„Îi invit pe toți, inclusiv pe cei care nu m-au votat în primul tur, să se ralieze în spatele nostru”. El a mai spus că speră să-i convingă pe cei care nu au votat sau care au votat candidați extremi. Nu s-a decis încă nimic, a continuat președintele francez.

„Aplicarea populismului și xenofobiei – asta nu este Franța”, a mai transmis președintele Macron.

„Dezbaterea pe care o vom avea în următoarele 15 zile este decisivă pentru țara noastră și pentru Europa. Singurul proiect credibil împotriva costului ridicat al vieții francezilor este al nostru. Singurul proiect pentru muncitori, pentru toți cei care sunt în pragul șomajului, este al nostru. Singurul proiect al Franței și Europei este al nostru. Cred în noi, în noi toți, indiferent de originile noastre, indiferent de opiniile și convingerile noastre. Așa că în următoarele două săptămâni, să nu ne diminuăm efortul, pentru că încă nu am câștigat. Să fim umili, să fim hotărâți. Să-i convingem pe toți. Puteți conta pe mine pentru a livra acest proiect de progres, de deschidere și de independență, francez și european, pe care l-am apărat în toți acești ani”, a mai spus președintele francez.

„Este în joc viitorul țării noastre”, a precizat Macron, care a mai spus că unii dintre francezi au votat pentru „extremele” deoarece „s-ar putea să simtă că nu sunt ascultați – vreau să-i cuceresc”, a punctat liderul francez. 

„Vreau ca Franța să facă parte dintr-o UE puternică, nu vreau ca Franța să se retragă din UE și să aibă ca aliați doar xenofobia internațională și populiștii”, a conchis președintele Macron, creditat cu prima șansă în turul doi. 

Un sondaj Ipsos cu privire la intențiile de vot din turul al doilea, efectuat după ce secțiile de votare s-au închis duminică, a sugerat că Emmanuel Macron va câștiga 54% din voturile populare pe 24 aprilie, iar Marine Le Pen 46% din sufragii. Aproximativ 12% dintre respondenți au declarat că sunt încă indeciși.

Sondajul sugerează că Macron va câștiga sprijinul unei majorități a alegătorilor Verzilor și de centru-dreapta, în timp ce Le Pen va câștiga sprijinul a 85% din electoratul lui Eric Zemmour. Alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon au fost împărțiți mai mult sau mai puțin egal între susținerea lui Macron (34%), Le Pen (30%) și abținere.

Politica