joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A fost declanșată procedura de înlocuire a lui Valer Dorneanu. Mandatul președintelui CCR expiră

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, luni, procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, pe locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie este 26 aprilie, iar Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie, a stabilit Biroul permanen.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie, se precizează în scrisoarea transmisă de Curte conducerii Camerei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, potrivit legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, se mai arată în adresa CCR.

De altfel, în următoarele luni, vor expira, în total, 3 mandate de judecător la CCR, scrie hotnews.ro

Trei noi judecători urmează să fie numiți în următoarele luni de către Senat, Camera Deputaților și președintele României. Potrivit înțelegerii politice PSD, PNL și președintele Klaus Iohannis vor nominaliza fiecare câte un nou judecător la Curtea Constituțională.

Sursele HotNews precizau, încă de la sfârșitul lunii trecute, că în interiorul PNL sunt mai mulți doritori pentru postul de judecător constituțional printre aceștia se numără liderul de la grupul senatorilor liberali – Daniel Fenechiu, președinta comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei, și deputatul Ioan Cupșa.

De partea cealaltă, PSD va nominaliza un judecător CCR în locul lui Valer Dorneanu al cărui mandat expiră în următoarea perioadă iar Camera Deputaților trebuie să facă o nouă propunere. În acest caz, PSD va face nominalizarea unui nou judecător. Potrivit surselor HotNews.ro din interiorul PSD, funcția este dorită de senatorul Robert Cazanciuc.

Politica