sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Serviciile de informații americane avertizează: Putin ar putea folosi ca pretext războiul din Ucraina pentru a interveni în politica americană

Vladimir Putin ar putea folosi sprijinul administrației Biden pentru Ucraina ca pretext pentru a ordona o nouă campanie de intervenție în politica americană, au evaluat oficialii serviciilor de informații americane, potrivit The Guardian. Nu este clar încă ce candidați ar putea aborda Rusia pentru a-i promova sau ce metode ar putea folosi.

Agențiile de informații nu au încă nicio dovadă că Putin a autorizat măsuri prin care Rusia s-ar fi implicat la alegerile prezidențiale din 2016 și 2020, în sprijinul lui Donald Trump, potrivit mai multor persoane familiarizate cu chestiunea, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Dar având în vedere antipatia lui Putin față de Occident și denunțurile sale repetate la adresa Ucrainei, oficialii cred că el ar putea vedea sprijinul SUA față de rezistența ucraineană ca pe un afront direct, oferindu-i un motiv în plus să vizeze alte alegeri americane, notează Libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este aproape sigur că o armată rusă epuizată după Ucraina va recurge, din nou, la tacticile hibride pentru a face ravagii împotriva noastră și a altor țări aliate”, a spus David Salvo, director adjunct al Alianței German Marshall Fund pentru Securizarea Democrației.

În Ucraina și în campaniile anterioare, Rusia a fost acuzată că a încercat să răspândească dezinformarea, să amplifice vocile pro-Kremlin și să folosească atacurile cibernetice pentru a destabiliza guvernele.

Înalți oficiali ai serviciilor de informații americane lucrează în continuare la planuri pentru un nou centru autorizat de Congres, concentrat pe campaniile de influență străină ale Rusiei, Chinei și alți adversari.
„Executivul nostru pentru amenințări electorale continuă să conducă eforturile comunității de informații împotriva amenințărilor străine la adresa alegerilor din SUA”, a declarat Nicole de Haay, purtătorul de cuvânt al Haines.

Evaluarea serviciilor de informații americane vine în contextul în care sistemul electoral american este sub presiune. Publicul american rămâne puternic divizat cu privire la ultimele alegeri și la asaltul asupra Capitoliului, când susținătorii lui Trump au încercat să oprească oficializarea înfrângerii sale în fața lui Joe Biden. Trump a atacat în mod repetat oficialii serviciilor de informații și a susținut că investigațiile privind influența Rusiei asupra campaniilor sale sunt vendete politice.

Totodată, acesta continuă să insiste în mod fals că alegerile pe care le-a pierdut în fața lui Biden au fost furate, republicanii urmându-l în acest demers și opunându-se măsurilor de securitate electorală.

SUA l-au acuzat pe Vladimir Putin că încercat să-l ajute pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2020.

O investigație a Senatului american privind alegerile din 2016 a confirmat concluziile serviciilor de informații, potrivit cărora Rusia a folosit spionajul cibernetic și un război informațional pentru a-l propulsa electoral pe Trump și pentru a o discredita adversara sa, democrata Hillary Clinton.


Politica