miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Uniunea Europeană își reia prezența diplomatică la Kiev

Uniunea Europeană își reia prezența diplomatică la Kiev. După invazia rusă din 24 februarie, delegația Uniunii Europene a fost mutată temporar în orașul polonez Rzeszow. Astăzi, în timpul vizitei sale la Kiev, Înaltul Reprezentant Josep Borrell a anunțat că activitatea Delegației UE în Ucraina va fi din nou condusă de la Kiev, potrivit Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi premierul slovac Eduard Heger au venit vineri în Ucraina pentru a arătat „sprijinul de neclintit” al Bruxelles-ului pentru această ţară, care se confruntă cu o invazie militară a Rusiei începând din 24 februarie.

Şeful delegaţiei UE în Ucraina, Matti Maasikas, s-a alăturat vineri înalţilor oficiali ai UE sosiţi în vizită la Kiev pentru a redeschide Delegaţia Comisiei Europene şi a evalua condiţiile pentru revenirea personalului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Delegaţia UE a fost evacuată de la Kiev în oraşul polonez Rzeszow la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că această decizie va spori interacţiunile dintre Uniunea Europeană şi guvernul ucrainean şi va contribui la sprijinirea cetăţenilor ucraineni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le ceruse diplomaților străini să se întoarcă la Kiev, după ce Rusia și-a retras forțele din jurul capitalei ucrainene. 

„Prezența misiunilor diplomatice străine la Kiev reprezintă activitatea normală a ambasadelor. Acesta este un semnal clar pentru agresor că Kievul este capitala noastră. Nu un oraș de provincie rusesc, ci capitala Ucrainei”, a subliniat Zelenski, îndemnând diplomații să se întoarcă la Kiev, relatează portalul Ukrinform. Înainte ca Rusia să înceapă invazia totală a Ucrainei la 24 februarie, mai multe ambasade și-au mutat operațiunile de la Kiev la Liov din motive de securitate.

Zelenski a precizat că ambasadele Sloveniei și Lituaniei s-au întors deja în capitala ucraineană. Și Ambasada Turciei la Kiev, care a fost mutată temporar la Cernăuți, urmează să redevină operațională în capitala ucraineană începând de miercuri, a relatat presa turcă.

Politica